Jön a hidegzuhany: Brutális gazdasági visszaesést mért az állami hivatal

Megdöbbentő számokat közöltek.

Az első negyedévben a bruttó hazai termék volumene Magyarországon a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához képest

1,1 százalékkal visszaesett

– erősítette meg csütörtökön kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye – közölték.

Az ipar teljesítménye 3,2, ezen belül a feldolgozóiparé 1,5%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az ipari teljesítmény szűküléséhez jelentősen hozzájárult az energiaipar visszaesése.

A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a vegyi anyag és vegyi termék gyártása járult hozzá a csökkenéshez, míg a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Az építőipar hozzáadott értéke 8,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakában mérttől – ismertették.

A háztartások tényleges fogyasztása 2,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,9%-kal visszaesett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 4,2%-kal kisebb lett az egy évvel korábbinál.

Mint írták, a fenti folyamatok eredményeként

a végső fogyasztás 2,8%-kal csökkent.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás az I. negyedévben 6,0%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Az építési beruházások volumene csökkent, míg a gép- és berendezésberuházásoké emelkedett.

A bruttó felhalmozás 8,1%-kal esett az előző év azonos időszakához képest.

A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás az I. negyedévben összességében 4,9%-kal csökkent.

2023 I. negyedévében az előző negyedévhez képest, szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján: a gazdaság teljesítménye 0,3%-kal csökkent.

A termelési oldalon a mezőgazdaság teljesítménye 70,6, a szolgáltatásoké 0,1%-kal nőtt, az iparé 3,9%-kal, az építőiparé 7,5%-kal mérséklődött.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 2,1%-kal csökkent.

(ksh.hu nyomán)

Valódi Hírek