Friss kutatás: Már a szavazók fele sem támogatja a Fideszt

Továbbra is a DK a legnépszerűbb ellenzéki párt.

Az IDEA Intézet 2023. májusában készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága közel változatlan a teljes, választókorú népesség körében. A kormánypártra 2023. május folyamán a választókorú népesség 30 százaléka szavazna – derült ki az IDEA Intézet lapunkhoz is eljuttatott kutatásából.

A legszűkebb, ugyanakkor legaktívabb választói rétegben, a biztos szavazó pártot választóknál elhanyagolható népszerűségcsökkenés tapasztalható, így

a Fidesz támogatottsága már csupán 48 százalékon áll

– ismertették.

Mint írták, érdemes megvizsgálni, hogy az előző parlamenti ciklus hasonló időszakában, kb. egy évvel a 2018-as parlamenti választások után hogy állt a párt.

Az IDEA Intézet mérése szerint 2019 májusában, azaz

4 éve a hegemón párt egy hajszállal magasabb támogatottsággal rendelkezett

akár a teljes népesség, akár a biztos szavazó pártot választók kategóriáját vizsgáljuk (32%, illetve 50%), ugyanakkor – hívták fel a figyelmet – érdemes jelezni, hogy pont ebben az időszakban volt az EP-választás, ami némiképp növelhette az egyébként is magasan álló Fidesz támogatottságát.

Helyesebb tehát azt állítani, hogy egy nagy inflációs és megélhetési válságot követően a 2022-2026-os ciklusban a kormányzó párt pontosan ugyanott áll, ahol 4 éve az EP-választások időszakában. Egy párt támogatottságának ilyen mértékű stabilitása inkább kivétel, mint főszabály – jegyezték meg.

Az ismeretlen preferenciájúak, azaz a preferenciájukban bizonytalan, vagy azt eltitkolók, illetve a választástól távol maradók aránya 2 százalékponttal csökkent, jelenleg 35 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok támogatottsága az alábbiak szerint alakult:

Az IDEA Intézet mérése szerint önállóan indulva négy párt jutna be a parlamentbe, sorrendben, a Demokratikus Koalíció (12%), a Mi Hazánk Mozgalom (6%), a Momentum Mozgalom (5%), valamint az MKKP (5%). Hozzátették: a Kétfarkú Kutya Párt először érte el a parlamenti bejutási küszöböt az IDEA Intézet méréseiben.

A jelenleg parlamenti mandátummal rendelkező többi ellenzéki párt támogatottsága továbbra is azonosan 1-2 százalékpont, így messze állnak az önálló bejutás esélyétől.

A biztos szavazó pártot választók körében a mikropártok közül az MSZP 3 százalékon áll, a Jobbik és az LMP 2-2, míg a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

Ebben a szűk, de politikailag aktív választói szegmensben

továbbra is a Demokratikus Koalíció a legerősebb ellenzéki párt (19%).

Mögötte 9 százalékkal a Mi Hazánk, majd a Momentum Mozgalom (8%) következik. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt ebben a kategóriában is elérte, illetve hajszállal meghaladta a parlamenti bejutást (6%).

Összességében a pártok támogatottsága érdemben nem változott 2023. április és május között. A rezsiemelkedés, az extrém magas infláció és a gazdasági válság miatt politikailag kritikusnak tekinthető téli időszakot különösebb, azaz pozícióját veszélyeztető támogatottság-veszteség nélkül élte túl a Fidesz. Minden gazdasági, megélhetési nehézség ellenére támogatottsága rendkívül stabil, lényegében a 4 évvel korábbi szinten áll – közölték.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. április 27–május 19. között vette fel. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor és régió tekintetében – írták.

Valódi Hírek