Válaszokat követelnek Lázár Jánostól a környezetromboló Fertő tavi beruházás ügyében

Kiadták az építési engedélyt.

Feleslegesnek, környezetkárosítónak és az adófizetői pénzek eltékozlásának tartja az LMP a Fertő tavi beruházást, ezért kérdésekkel fordulnak Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

Szendefy Mária, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szombaton közölte: a szelíd (környezetbarát) turizmusnak a Fertő tó partján is lenne helye,

de amit terveznek, az nem az.

Kifejtette: a tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park része, a Kárpát-medence egyik legnagyobb madárélőhelye. Saras és mocsaras, és hatalmas területen van nádas, ezért nem különösebben alkalmas fürdésre vagy vitorlázásra, viszont fontos élőhely madarak, kétéltűek és hüllők számára – hívta fel a figyelmet.

„Tavaly nyáron még arról szóltak a hírek, hogy a gazdasági válság, a szomszédban dúló háború miatt nehéz helyzetbe került a magyar költségvetés, ezért több gigaprojektet leállítottak, így a Fertő tavi beruházást is”

– emlékeztetett a politikus.

Jelezte: sokan fellélegeztek, hogy ha „a józan belátás nem is, de legalább a pénzhiány megálljt szab az értelmetlen pusztításnak”.

Mint mondta, ezek után döbbenettel értesültek arról, hogy a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal egy újabb környezetvédelmi engedély után

kiadta az építési engedélyt is.

Mindezt ráadásul emelt műszaki tartalommal tették: még több apartmanházzal, még több hotellel valósulhat meg a beruházás.

Szendefy Mária közölte: ezért kérdéseket intéznek Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.

Az alábbiakra várnak választ a minisztertől:

  • a kormány továbbra is tartja-e magát a felfüggesztéshez,
  • honnan lett most erre a projektre állami forrás,
  • mennyit szándékoznak arra költeni,
  • valamint, hogy Lázár János nem érzi-e személyes felelősségének, hogy Magyarország egyik legnagyobb vizes élőhelyét megmentse a „barbár betonlobbitól”.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek