Nagy a baj: Veszélybe került a betegellátás Magyarországon

Sorra zárnak be a gyógyászati segédeszközöket árusító boltok.

Az elmúlt évben a gyógyászati segédeszközöket árusító boltoknak több mint ötöde zárt be, aminek legfőbb oka, hogy már több mint ezer vényen rendelhető termék beszerzési ára drágább, mint amennyiért azokat a boltok el tudják adni – ismertette Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért (FESZ) elnöke.

A Népszava arról írt, hogy a FESZ által meghirdetett szerdai szakmai konferencián az is kiderült, hogy a forgalmazók az egyensúly helyreállítását célzó kezdeményezései eddig sikertelenek voltak.

A betegek egyre nehezebben találnak olyan segédeszközöket árusító boltokat, ami még nyitva van, továbbá – hívták fel a figyelmet – több mint ezer gyógyászati segédeszköz – köztük felnőtt pelenkák, járást segítő rollátorok, felfekvést megelőzésére szolgáló párnák, kerekesszékek, rokkant-emelők, nyákleszívók, táplálkozást segítő szondák, egyes kompressziós harisnyák –

már egyáltalán nem is kapható.

„Miközben állampolgári jog, hogy a beteg 20 kilométeres körzetben találjon gyógyszertárat, ugyanez már nem érvényes a gyógyászati segédeszköz boltokra. És amíg az állam gyógyszertárak fenntartásához támogatást ad, ugyanezt már a segédeszköz boltok nem kapják meg”

– mutatott rá Margitai Barnabás.

A gyógyszertárakban ugyan kaphatóak a segédeszközök, de azok csak a forgalom 10-15 százalékát bonyolítják, vagyis nem pótolják a bezárt boltokat. Megjegyezték: így ha a speciális boltok ellehetetlenülnek akkor lehet, hogy majd

50 kilométeres körzetben sem tudják beváltani a vényeiket a betegek.

Ugyanakkor a gyógyászati segédeszközhöz való hozzáférés pont olyan állampolgári jog (lenne), mint a gyógyszerhez való hozzájutás.

Valódi Hírek