Mi lesz ebből? Bíróság elé áll Schadl György „gazdája”

Tovább dagad a botrány.

Csütörtökön tovább folytatódik a Fővárosi Törvényszéken az elmúlt évek legsúlyosabb korrupciós botránya, a Schadl–Völner-per. A hírek szerint most a harmadrendű vádlott, R. Róbert áll a bíróság elé, akit Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar leköszönő elnöke, „gazdájának” nevezett.

A bírósági tárgyalás negyedik napján áll a Fővárosi Törvényszék Tóth Erzsébet tanácsvezető bíró tanácsa elé a harmadrendű vádlott, R. Róbert, aki nélkül nem is pattant ki volna az egész ügy. Ugyanis R. Róbert telefonjának lehallgatásával derült ki, hogy ő és Schadl György, valamint Schadl és Völner Pál milyen ügyleteket bonyolítottak. Schadl őt „gazdájának” titulálta. Érdekesség, hogy egyedül R. Róbert járult hozzá, hogy a sajtó hang- és képfelvételt készíthessen róla.

A hvg.hu emlékeztetett, Schadl „gazdáját” 2019-ben sikkasztás és hűtlen kezelés miatt 1 év 10 hónap börtönre ítélték, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztették. R. Róbertet 2021 novemberében a végrehajtói kar elnökével egy napon vették őrizetbe.

A vádirat szerint R. Róbert az ügy egy másik vádlottjától is kicsalt hetvenmillió forintot „váltságdíjként”. A vádlottnak azt mondta, csecsenek rabolták el és tartják fogva Ukrajnában.

A per február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Huszonkét vádlott nyilatkozott az első három előkészítő ülésen arról, hogy lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – beismerte bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet, miután elfogadta a beismerő vallomásukat.

Tóth Erzsébet büntetőtanácsa a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is indítványoztak.

A többi vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári ülésen még tagadta bűnösségét, esetükben ezért a bíróság tárgyalásra bocsátotta az ügyet. Tehát

R. Róbert sem fogadta el az ügyészség javaslatát,

akire 9 évig tartó szabadságvesztés, 10 év közügyektől eltiltás, 50 millió forint pénzbüntetés, valamint 118 millió forint vagyonelkobzás kértek.

A harmadrendű vádlott közölte: a vádirat nem tartalmazza a valóságot. Azt kérte, a teljes hanganyagot vizsgálják, és ne csak kiragadott részleteket.

A vádirat szerint Schadl György elsőrendű vádlott 2018 májusa előtt a másodrendű vádlottal, Völner Pállal korrupciós kapcsolatot alakított ki, amely keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig 2–5 millió forintot, összesen legalább 83 millió forintot – adott át a politikusnak.

Schadl hét társával közösen abban egyezett meg, hogy önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapnak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy teljes egészében visszakérte tőlük.

Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert.

(index.hu nyomán)

Kapcsolódó:

Lehullt a lepel: Völner Pál végre vallott a korrupciós botrány perében

Akkora műsort nyomott le Schadl György felesége a bíróságon, hogy ilyet eddig csak kevesen láttak

Ütött az óra: Sorra ismerik be a bűnösségüket a nagyhalak a Völner–Schadl-ügy tárgyalásán

 

Valódi Hírek