Itt a vége? Gulyás Gergely végre elárulta, meddig kell még kihúznia az Orbán-kormánynak az EU-s pénzek nélkül

A pénzügyminiszterrel karöltve osztották meg a legfrissebb döntéseket.

Megtartotta a szokásos heti kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, azonban – rendhagyó módon – ez alkalommal Varga Mihállyal is kiegészültek. A téma ezúttal a jövő évi költségvetés volt.

A pénzügyminiszter kifejtette, hogy a 2024-es büdzsé az eddig elért eredmények (?) megőrzésére épít. A költségvetésben több pénz jut majd a védelmi kiadásokra, megmaradnak a családi adókedvezmények, valamint biztosítani fogják a rezsivédelmi alap forrásait is – jelentette ki a tárcavezető.

Varga szót ejtett arról, hogy a kormány megőrzi a nyugdíjak értékét (?), valamint garantálja a 13. havi kifizetést is.

Hozzátette: a költségvetést úgy készítik, hogy közben számolnak az orosz-ukrán konfliktus időbeli elhúzódásával. Így több mint 1300 millió forintra becsülik a Honvédelmi Alap jövő évi kiadásait, azaz az összeg meghaladja majd a GDP 2 százalékát.

„Magyarország eddig csak magára tudott számítani a határok védelmében”

– mondta a migrációs hullámokkal kapcsolatban a pénzügyminiszter.

Elhangzott az „elhibázott brüsszeli szankciók” (?) okolása a brutális energiaárak miatt, de Varga nyugtázta a helyzetet azzal, hogy még mindig a magyarok fizetik a legkevesebbet az energiáért az Európai Unióban, „hála a rezsivédelmi intézkedéseknek” (?).

A tárcavezető megosztotta, hogy 2024-re 3 százalék alatti államháztartás-hiánnyal kalkulálnak. Az államadósság esetében szintén csökkenésre számítanak.

Az infláció mértékének jövő évi célja 6 százalék – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a kormányt nem lehet azzal vádolni, hogy a költségvetési hiány nem élvezett elsőbbséget az évek alatt. Kifejtette, hogy az Európa Bizottság erre irányuló

javaslatát elutasítják,

azaz megőrzik a rezsicsökkentés „vívmányait” (?).

A kormány tárgyal a bizottsággal a helyreállítási alapról. Gulyás elmondása szerint a költségvetésnél az egyetlen feltételről amelyet az Unió a költségvetési pénzek folyósításához elvárt –, az igazságszolgáltatás helyreállításáról is megegyezett a kormány az uniós intézménnyel. Júniusban, legkésőbb júliusban már számlákat is küldhetnek Brüsszelnek – jelentette ki Gulyás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, hogy külön szemlélik a helyreállítási alap kérdését, valamint az Unió által feltételnek szabott módosítások kérdését.

Varga Mihály az euró bevezetéséről elmondta, hogy dolgoznak a feltételek teljesítésén, de céldátumot nem jelölt ki a kormány.

A brüsszeli támogatásokra számítanak, megszorításokra nem készülnek – tette hozzá.

A kamatszint csökkentésére is számítanak, a büdzsé azonban nem tartalmazza a MNB idei, várható veszteségének arányos megtérítését – mondta a tárcavezető.

A Barátság kőolajvezeték tranzitdíjának emelkedéséről megosztotta, hogy ez hatással lehet az üzemanyagárakra, valamint az inflációra is.

A rezsicsökkentést megvonó uniós javaslattal kapcsolatban Gulyás kifejtette, hogy nem értik az EU javaslatát, hiszen nyilvánvalóvá vált az utóbbi években, hogy ettől az intézkedéstől a kormány nem áll el.

(Magyarország Kormánya/Facebook)

Valódi Hírek