Dúl a balhé: Az ismert európai képviselő Orbán Viktor EU-ból kitiltását lengette be

Már Svájcban is rólunk cikkeznek.

Magyarország 2024 júliusától az Európai Unió soros elnökségét látja el, amelyre 13 év után kerülhet sor. Ezt azonban az Európai Parlament túlnyomó többsége megpróbálja megakadályozni, ugyanis az EP többségét egy minden frakció által támogatott határozatot kíván elfogadni, amelynek célja, hogy elvegyék a magyar kormánytól a soros elnökség megtartására való jogosultságot – erről a svájci Neue Zürcher Zeitung írt.

A cikkben arra hívták fel a figyelmet, hogy ugyan Magyarország az EU-tagja, egyre inkább perifériára szorul. Lassan minden érdemleges politikust zavar a kormányzat hozzáállása az EU-s szabályokhoz, mivel a kormány sorra próbál fontos javaslatokat blokkolni.

Az uniós biztosok zöme már rezsimként tekint az Orbán által kialakított magyar politikai modellre. Egyesek zsarolásként és árulásként tekintenek a magyar kormányzati hozzáállásra – írta a svájci lap.

Egyre több fontos EU-s politikus sérelmezi, hogy több, Ukrajna megsegítését célzó határozatot blokkol az Orbán-kabinet. Annalena Baerbock német külügyminiszter például zárt ajtók mögött közölte Szijjártóval: elfogadhatatlan a magyar kormányzati hozzáállás.

Kedden Boris Pistorius német védelmi miniszter csalódást keltőnek nevezte Orbánék viselkedését. A svájci lap kiemelte: igen komoly feszültségekre utal, hogy egy uniós tagállam nyíltan, kemerák előtt ment neki a magyar kabinetnek, ugyanis ez nem túl gyakori eset.

Orbánék olyan gyakran élnek vétójogukkal, hogy az zsarolásra utal, amelyet annak érdekében érvényesíthetnek, hogy minél kevesebb szankció léphessen életbe az orosz kormánnyal szemben. A kabinet jelenleg az OTP Bank szankciós listára helyezése miatt sértődöttséget mutat, holott erre nem sok oka lenni, hiszen olyan nemzetközi áruházláncok is felerültek a listára, mint a német Metro – hívta fel a figyelmet a svájci médium.

Arról is írtak, hogy az Orbán-kormány szívesen költi az uniós forrásokat, miközben zsarnokságot emleget az EU vezetőinek zsarnokságáról beszél, illetve a háború fűtésével vádolja az uniós tisztségviselőket.

2024 júliusától Magyarország felelne az EU munkájának koordinálásáért, a kompromisszumok kiharcolásáért. A brüsszeli tisztségviselők azonban nem tudják, hogyan lehetséges konstruktív hozzáállást várni a magyar kormányzattól.

Az Európai Parlament a jövő héten az összes frakció támogatásával elfogadhat egy olyan javaslatot, ami magyar soros elnökség megfosztását eredményezheti. Ez az EU történetében unikális lenne.

A magyar soros elnökség olyan lenne, mintha a legverekedősebb gyereket neveznék ki iskolaigazgatónak

– jelentette ki Moritz Körner német szabaddemokrata EP-képviselő a jelenlegi helyzet kapcsán.

Daniel Freund német zöldpárti képviselő még ennél is tovább ment; ő a legkeményebb eszközöket vetné be.

Ha Orbán valóban megkapja a soros elnökséget, az Európai Parlamentnek fontolóra kell vennie, hogy kitiltja őt onnan. Nem adunk a házban színpadot autokratáknak. Nem tárgyalunk autokratákkal törvényekről. Ez a soros elnökség így nem működhet”.

– hangsúlyozta a zöldpolitikus.

(hirklikk.hu nyomán)

Valódi Hírek