Váratlan felvétel szivárgott ki Pintér Sándorról: Olyat mondott, amit még nem hallottunk tőle

Micsoda meglepetés!

Szerdán „egyeztettek” a Belügyminisztériummal az ellenzéki pártok, a pedagógus-szakszervezetek és a diákok az oktatás ügyében. A találkozót a belügyminiszter hívta össze fél órával a múlt heti diáktüntetés előtt, hogy a „bosszútörvényként” emlegetett státusztörvényről tárgyaljanak.

„Küzdök a tanároknak, tanítóknak, pedagógusoknak a béréért”

– mondta Pintér Sándor azon a Telex birtokába került hangfelvételen, amely a belügyminiszter és az ellenzéki pártok szerdai egyeztetésén készült.

A mintegy másfél órás egyeztetésről készült hangfelvételen az hallható, ahogy Pintér a megbeszélés legelején arról magyaráz, hogy egy dologról nem akar most beszélni, a fizetésekről. Ennek oka – jegyezte meg –, hogy

száz százalékig egyetért

azzal a követeléssel, hogy a pedagógusok bére a diplomások átlagbérét elérje vagy azt meghaladja. Hozzátette: szerinte amiben egyetértenek, arról felesleges vitatkozni, ezt el fogják érni.

Pintértől megkérdezték, hogy a 2024-es költségvetésben tervben van-e a pedagógusok bérének rendezése. A belügyminiszter úgy válaszolt: bizonyos része szerepel, de az összegszerűség nap mint nap változik. Az biztos, hogy azoknak, akik a legkevesebbet keresik, mindenképp szeretnék a bérét emelni, és a hátrányos helyzetű térségekben lévő településeken dolgozók bérét is mindenképp meg kell emelni – mondta.

Ugyanakkor Pintér szerint az általános béremelésen túl szükség van a teljesítmény alapján differenciált béremelésre is. A kérdés már csak az, hogy mikor.

Az oktatásért felelős Pintér Sándor elismerte: neki nincs pedagógusi végzettsége, de egyébként is, – mondta – „a pedagógusi végzettség nem szakma, hanem hivatás”, mint mondjuk az orvosi.

Kijelentette: a statisztikai adatok alapján ő nem tapasztal túlterhelést sem a diákoknál, sem a tanároknál.

Egy ellenzéki politikus arról is beszélt a felvételen, hogy a státusztörvény tovább csökkenti a tanárok szabadságát, teljesen új jogszabályra lenne szükség, új alapokra kell helyezni a tárgyalási folyamatot. Pintér erre azt mondta: ez elég újszerű megközelítés,

látszik, hogy teljesen más megközelítésben gondolkodnak.

Kijelentette: a szabadság „egy nagyon szép kifejezés”, majd hozzáfűzte, hogy a „szabadságot és az anarchiát ne tévesszük össze”.

Pintér Sándor az egyeztetésen csak az ellenzéki képviselőket hallgatta meg, mert szerinte már tízszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel és a Nemzeti Pedagógus Karral, ezeken az egyeztetéseken pedig szerinte jelentős előrelépések történtek.

Mint írták, a belügyminiszter korábban többek között volt egyházi fenntartókkal, illetve az Országos Diáktanáccsal és az Országos Köznevelési Tanáccsal is egyeztetett a státusztörvényről.

A megbeszéléseken 56 témakörből 34 esetben tartalmi kérdéskörben módosították az eredeti elképzelésüket, ez 26 esetben jelentős változást jelentett, nyolc esetben pontosítást – ismertette Pintér a hangfelvétel szerint. Ezt a Telex egyelőre nem tette közzé.

Az ellenzéki pártok a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen arról számoltak be, hogy ez nem szakmai megbeszélés volt, hanem

egy politikai bábszínház.

Nagy Erzsébet, a PDSZ képviselője úgy értékelte a találkozót, hogy Pintér lózungokkal reagált a felvetésekre. A miniszter megígérte, lesz egy újabb egyeztetés a szakértőkkel.

A szerdai egyeztetésen végül az összes ellenzéki párt megjelent. Az ellenzéki képviselőket

  • a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ),
  • a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ),
  • a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform,
  • az ADOM Diákmozgalom
  • és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kísérte el a tárgyalásra.

Valódi Hírek