Ujhelyi István: Megérkezett a legújabb saller az Orbán-kormánynak az EU-tól

Bekeményítenek.

Szerdán fogja nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság a Magyarországról szóló legújabb országjelentését – közölte Ujhelyi István EP-képviselő, az Esély Közösség alapítója Facebook-oldalán.

A politikus többek között arról írt, hogy „kizárólag a Fidesz-kormány és a Fidesz EP-képviselőinek felelőssége, hogy a mai napig nem érkeztek meg az uniós pénzek”.

Ujhelyi István bejegyzését változtatások nélkül közöljük:

„Jön az újabb uniós országjelentés: súlyos állítások a magyar kormánnyal szemben!

Továbbra is súlyos hiányosságokat rögzít az a Magyarországról szóló legújabb országjelentés, amelyet a mai napon fog bemutatni az Európai Bizottság – értesültem megbízható forrásokból. Tudomásom szerint a kiemelt jelentőségű dokumentum ismételten rá fog mutatni azokra a be nem tartott vállalásokra, amelyeket az Orbán-kormány éppen annak érdekében ígért meg az Európai Bizottságnak, hogy mielőbb hozzájuthassunk a közös hazánknak járó uniós támogatásokhoz.

Ez pedig újra megerősíti a tényt, hogy

kizárólag a Fidesz-kormány és a Fidesz EP-képviselőinek felelőssége, hogy a mai napig nem érkeztek meg az uniós pénzek.

Az Európai Bizottság minden évben értékeli a tagállami kormányok által benyújtott nemzeti reformterveket, valamint a stabilitási- és konvergenciaprogramokat, ezek alapján pedig az adott kormányok gazdaságpolitikáját és az általuk vezetett ország kilátásait.

Az elemzés eredményeként elkészülő országjelentések, illetve országspecifikus ajánlások kiemelt jelentőséggel bírnak: teljesítésük például Magyarország esetében a befagyasztott uniós pénzek mielőbbi lehívhatóságának egyik fontos, bár nem egyetlen feltétele.

Emlékezetes, hogy épp az én írásbeli kérdésemre küldött válaszában tette a múlt héten egyértelművé Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos a magyar kormány által – épp az országspecifikus ajánlásokkal összhangban tett – vállalásaira utalva, hogy az Európai Bizottság bizonyosan »gondoskodni fog arról, hogy Magyarország teljesítse a kötelezettségvállalásait.«

Éppen ezért súlyos károkozás és a Magyarországnak járó uniós támogatásokkal való hazardírozás a Fidesz-kormány részéről, hogy a jogállamiság helyreállítása érdekében tett vállalásait

konkrétan nem teljesíti, felvizezi vagy épp direkt annak ellenében cselekszik.

Elég csak arra gondolni, hogy vállalták a döntéshozatali folyamat minőségének és átláthatóságának javítását, ehhez képest a beígért szociális párbeszédből, az érdekelt felek bevonásából és a rapid törvénykezés elhagyásából semmi nem lett.

Sőt, a Magyar Orvosi Kamara ellen indított politikai leszámolás bizonyította a kormányzat alapvető szándékait. A tavalyi országspecifikus ajánlásokban előírták többek között az iskolarendszer hatékonyságának növelését, a tanárhiány elleni fellépést, a pedagógusok bérének rendezését is, de

ebből a Fidesz semmit nem valósított meg,

sőt, a fizetésemelés kapcsán hazug mód Brüsszelre mutogatnak, egyszerű pitiáner bosszúból pedig a státusztörvénnyel épp most próbálják az utolsó szabadságjogokat is elvenni a tanároktól. Az Európai Unió sokat tanult az elmúlt időszakból, rá is fért.

Orbán Viktor és kormánya viszont semmit nem tanult az elmúlt hónapokból, továbbra is agyament szabadságharcot folytat az európai közösség ellen, ahelyett, hogy végrehajtaná saját vállalásait. Az uniós támogatások elmaradása tehát megkérdőjelezhetetlenül Orbán Viktor és a Fidesz politikusainak kizárólagos felelőssége. A mai napon publikálásra kerülő új bizottsági dokumentum is

ezt támasztja alá.”

(Ujhelyi István/Facebook)

Valódi Hírek