Ráfázott a kormánykedvenc vállalkozó: Közel 200 millió forinttól esett el Budapesten

A DK-frakció és Baranyi Krisztina megfúrta a tervét.

A Fővárosi Közgyűlésben nem sikerült többséget kovácsolni a városvezetés javaslatához, amellyel a kormánypárti Garancsi István és – a Pintér Sándorral közeli viszonyt ápoló – Tasnádi Sándor reklámcégét bízták volna meg a közterületi reklámfelületek egy részének fenntartásával.

Az eljárás azért esett kútba, mert a közgyűlésben helyet foglaló DK-s képviselők és Baranyi Krisztina független ferencvárosi polgármester nemmel szavazott, míg a szintén DK-s Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület vezetője tartózkodott.

A budapesti lámpaoszlopokon található hirdetőfelületek fenntartására kiírt pályázatra egyébként két ajánlat érkezett: az egyiket a hirdetőfelületek kezelésére, a másikat pedig a közlekedési adatokat kezelő berendezések telepítésére nyújtották be. A döntés során a legfontosabb szempont az árazás – lett volna, azonban mivel mindkét részfeladatra egy ajánlat érkezett, licitre nem került sor.

Az „elefántfüles hirdetőoszlopok„-ként is ismert hirdetőfelületre Garancsiék nyújtottak be érvényes ajánlatot, míg a közlekedési berendezésekre Tasnádiék – így ügyesen feloszthatták volna egymás között a piac ezen szeletét. Mivel

csak ők adtak be érvényes ajánlatot,

be kellett terjeszteni a közgyűlés elé a megbízást előkészítő határozatot.

Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere ügyrendi felszólalásban kérte:

nyilvánítsák érvénytelenné a beadott pályázatokat.

A politikus életszerűtlennek nevezte, hogy csak egy pályázat érkezett mindkét területen Budapest értékes reklámfelületeinek fenntartására, és problémásnak nevezte a cégek működését.

Kifejezetten a SYS IT Network Zrt. pályázatát tartotta problémásnak. Ez az a cég, amelynek jogelődjét fiktív számlagyár fenntartásával, illetve 4 milliárd forint elsikkasztásával vádolják, vezetői pedig a mai napig letartóztatásban vannak.

Ne engedjünk be egy ilyen terhelt céget a BKV informatikai üzemeltetése mellett egy másik területre is

– jelentette ki Baranyi.

Két szavazási fordulóra volt szükség, ugyanis az első kudarcba fulladt. A másodikon a megbízást előterjesztő Karácsony Gergely főpolgármester mellett 9 fideszes képviselő, továbbá a Momentum, az MSZP és az LMP képviselői támogatták a Garancsiékkal való szerződéskötést.

A megbízás azonban kútba esett, mivel – az aggályait szóban is jelző – Baranyi mellett egy kivételével a teljes DK-frakció is nemmel szavazott. A XVIII. kerület DK-s polgármestere, a párt fővárosi frakcióvezetője, Szaniszló Sándor tartózkodott.

(nepszava.hu nyomán)

Valódi Hírek