Lépett a Fidesz: Annyi pert akasztottak az újságírói nyakába, hogy rögvest törvényt módosítottak

Szeretnék megvédeni a fideszes propagandistákat.

Kedden megszavazta a parlament a Fidesz egyik új előterjesztését, amely alapján enyhítenek a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén. A javaslatot 129 igen és 57 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés.

Mindaddig, amíg egy állítás „nyilvánvalóan és súlyosan” nem sérti valaki emberi méltóságát, addig nem lesz büntetőjogi felelőssége egy-egy médiumnak,

tehát nem követnek el becsületsértést vagy rágalmazást.

A módosítás csak a sajtóra vonatkozik. Ha valaki egy blogon, vagy közösségi oldalakon (Facebookon vagy hasonló oldalakon) teszi ugyanezt, az továbbra is büntethető marad.

Eddig a Btk. úgy rendelkezett, hogy akár két évre börtönre is ítélhettek valakit rágalmazásért.

Ha valaki becsületsértésre alkalmas, hamis hang- vagy képfelvételt hozott nyilvánosságra, akár három év szabadságvesztésre is ítélhették.

A jövőben a sértetteknek csak a sajtó-helyreigazítási eljárás, és a személyiségi jogi per marad lehetőségként, hogy védekezzenek a lejáratások ellen.

Mivel indokolták a fideszesek az előterjesztés szükségességét?

Ők úgy vélik, hogy ezzel dekriminalizálni fogják a sajtót.

„A közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítás esetén csak végső esetben lehet a büntetőjog eszközéhez folyamodni,mivel a sértett sajtó-helyreigazítási eljárás, illetve személyiségi jogi per útján is jóvátételt nyerhet mind erkölcsi, mind anyagi értelemben”

olvasható az előterjesztés szövegében.

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek