Beköszöntött a rémálom: Az Európai Bizottság kiadta a jelentését Magyarország állapotáról

Erre vagyunk büszkék?

Az Európai Bizottság közzétette a 2023-as országspecifikus ajánlásait, amellyel az uniós tagállamok gazdaságpolitikájának összehangolását kívánják elősegíteni – közölte az Eurológus. Érdekesség, hogy összességében pozitív jövőképet vázoltak az EU-ról, azonban Magyarország esetében ugyanez nem mondható el. Az EB szerint ugyanis katasztrofális a magyar gazdasági helyzet.

A bizottság évente elemzi a tagállami kormányok által benyújtott EU-s fejlesztési terveket és programokat, ezek vizsgálata alapján pedig az országok gazdaságpolitikáját és azok kilátásait.

Valdis Dombrovskis tartott tájékoztatót a tagállamok gazdasági kilátásairól. Szerinte összességében – az elmúlt évek kihívásai ellenére – jó helyzetben van az európai gazdaságpolitika. Bár az inflációt aggasztónak tartja, az már lassú csökkenésnek indult Európa-szerte – mutatott rá a politikus.

Paolo Gentiloni, az EB gazdaságpolitikai biztosa a tagállamok helyzetét egyenként elemezte: Magyarországra kitérve komoly problémákat jelzett. Felhívta a figyelmet a magyar államháztartásban tapasztalható egyensúlyhiányra, amely kapcsán az azonnali cselekvés fontosságát hangsúlyozta.

Hasonlóan rossz besorolást csak Ciprus kapott.

A magyar gazdaságpolitika kapcsán Gentiloniék megjegyezték: a 3 százalékos éves költségvetési hiányra vonatkozó irányelvet nem teljesíti Magyarország. Ugyan azt hozzátette, jelenleg 15 állam jár hasonló cipőben.

A Magyarországgal kapcsolatos javaslatokat az alábbiak szerint részletezték:

  • Az energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetni a gazdasági egyensúly elérése érdekében. Ha ismét nőnek az energiaárak, a rászoruló háztartások részére kell energiatámogatási intézkedéseket kidolgozni.
  • A magyar kiadások növekedését 4,4%-ra kell korlátozni 2024-ben. A helyreállítási források hatékony felhasználására intik a kormányzatot, különösen a zöld és digitális átállás fontosságát hangsúlyozták. Emellett az ár- és kamatplafonok megszüntetését is kiemelték, hozzátéve, hogy támogatási rendszert kell létrehozni a rászorulók számára.
  • Azonnal teljesíteni kell az EU által elvárt szupermérföldköveket, amelyek az uniós források érkezéséhez szükségesek, továbbá a bírói függetlenséget is garantálni kell. Mindezeket az EU helyreállítási és rugalmassági tervének megvalósítása érdekében kérik. Ugyanennek érdekében a szociális segélyezés rendszerének javítását is előrták.
  • A munkanélküli-járadék mindössze három hónap jelenleg – míg korábban ennek négyszerese volt –, ezt mindenképpen ki kellene terjeszteni hosszabb időre. A munkaerőpiaci helyzet javítására, a hátrányos helyzetű csoportok oktatására, felzárkóztatására is többet kellene költeni.
  • A fosszilis tüzelőanyagok helyett a megújuló energiaforrások elterjedését elő kellene segíteni: ebben a szél-, a geotermikus energia, illetve a fenntartható biometánszerepét emelték ki. A nem megújuló energiaforrások támogatásának megszüntetését is javasolják, emellett az Oroszországgal kapcsolatos energiafüggőség csökkentését is célként említik. Az energiahatékonyság javítását, a gázfogyasztás csökkentésének szükségességét is hangsúlyozták.

Ugyan az ajánlások betartása hivatalosan nem kötelező, a magyar kormány ellen alkalmazott jogállamisági eljárások miatt esetünkben akként tekint a fent leírtakra az Európai Bizottság.

Valódi Hírek