Váratlan húzás: Hatalmas csökkentésről döntöttek, vége a luxusnyugdíjak időszakának – az Európai Parlamentben

Így is lehet.

Az Európai Parlament képviselői sok esetben nem csak a politikusi múltjuk miatt kapnak nyugdíjat: több mint 900 egykori EP-képviselőnek (más bevételi források miatt is) kellemesen magas nyugdíja van. A „luxusnyugdíjak” kifizetését a jövőben nem engedheti meg magának az EP, ezért elszántak a változtatás mellett: felére csökkentik az egykori politikusok nyugdíját.

A legnagyobb probléma az, hogy a 2025-ös nyugdíjalap költségvetéséből 310 millió euró hiányzik,ha ezt a tagállamok adófizetőinek kellene megfizetniük, akkor minden bizonnyal nem lennénk boldogok.

A helyzet miatt hétfőn Brüsszelben üléseztek a pártok belső pénzügyekben illetékes emberei, és a következőre jutottottak: felére kell csökkenteni azokat a nyugdíjakat, amelyeket még a 2009-es reform előtt állapítottak meg, illetve a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67-re kell emelni.

Egy magas összeget ajánlanak fel mindazoknak, akik lemondanak a nyugdíjukról.

A záródokumentumot Alessandro Chiocchetti főtitkár szerkesztette,

ezt a Politico megszerezte. A portál úgy tudja, hogy olyan javaslat is elhangzott, hogy az egész 2009 előtti nyugdíjrendszert meg kell szüntenti. Ezt a gondolatot elvetették.

Az Európai Parlament alelnöke, Heidi Hautala közleményben adta közre: a 2009 előtti nyugdíjalapot már évek óta meg kellett volna szüntetni.

Csakhogy az érintettek ennek nem örültek: elszántan lobbiztak a nyugdíjrendszer fennmaradásáért. Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője kilépett ebből a nyugdíjrendszerből.

Borrellhez hasonlóan Othomar Karas osztrák néppárti képviselő sem volt részese soha az önkéntes nyugdíjalapnak és így

„soha egyetlen centet sem vett fel onnan”

– jelentette ki a politikus szóvívője.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek