Óriási bajban van a kormány: Beinthetnek a kórházi beszállítók, felborulhat az egész ellátórendszer

Megelégelték a helyzetet.

Válságtanácskozást hívtak össze a kórházi beszállítók, mivel az egészségügyi intézmények több mint 51 milliárd forintnyi tartozást halmoztak fel – közölte Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára a napi.hu-val kedden.

Az adósság egy hónap alatt több mint 10 milliárd forinttal nőtt, így a szövetségnek határoznia kellett arról, hogy mely kormányzati szereplőktől pontosan milyen intézkedéseket várnak.

Rásky szerint a helyzet kialakulásában szerepet játszott a rezsiköltségek növekedése is. Év végére akár 100 milliárdra is duzzadhat a tartozás, hacsak a kormány nem tér el a szokásos „ügymenettől”, és év végéig előveszi a problémát – fogalmazott.

Az ügy sürgős, hiszen a folyamatos tartozás a cégeket a tevékenységük beszüntetésére sarkallhatja. Ebben a helyzetben csökkenne a verseny, valamint nőne a betegek és az ellátórendszer kiszolgáltatottsága – összegezte a helyzetet a szövetség főtitkára.

Hangsúlyozta, hogy a kormány elképzeléseivel ellentétben szükséges az egészségügyre szánt költségvetési források bővítése.

Elmondása szerint a kormánynak év közben mindenképpen közbe kell lépnie a betegek, a kórházi dolgozók, valamint a beszállítók érdekében.

Valódi Hírek