Kitört a balhé Németországban Orbán Viktor döntései miatt: Magyarországtól visszhangzik a sajtó

Egyre feszültebb a helyzet Orbánék miatt.

A magyar miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnök kezére játszik az Ukrajnának nyújtandó katonai segély, valamint a 11. szankciós csomag blokkolásával – hívta fel a figyelmet a német Spiegel hétfő esti véleménycikkében, amelyet a Mandiner szemlézett.

Mint írták, szerintük Magyarország indoklása arra vonatkozóan, hogy miért akadályozzák ezen intézkedéseket, „gyenge„.

A cikkben arról írtak, hogy

az Európai Unióban egyre dühösebbek Magyarországra.

Az uniós döntéshozók úgy látják, az EU segítségnyújtásának nincs semmi köze Ukrajna háborús listájához – amelyre az OTP is felkerült –, és amennyiben Orbán Viktor kormánya azt szeretné, hogy a pénzintézet lekerüljön róla, azt az ukránokkal kell megbeszélnie.

Mint írták, Brüsszelben általánosan úgy vélik, nem az OTP Bank a magyar ellenállás valódi oka, mivel az ukrán listán szerepelnek többek között görög, francia, amerikai és német cégek is. Szerintük a két ország között egyébként is rossz a viszony, és Orbánék „egyre-másra panaszkodnak, mert állítólag jogtalanságok érik a kárpátaljai magyarokat”.

Orbánt a cikkben autokratikus vezetőként írták le, akiről korábban azt feltételezték, nem megy el idáig, úgy vélték, ezt a lépést nem meri majd megtenni a magyar miniszterelnök.

Jean Asselborn luxemburgi fődiplomata hétfő reggel Brüsszelben úgy fogalmazott:

„Nem blokkolták a tizedik csomagot, és nem fogják blokkolni a tizenegyedik csomagot sem.”

Beszédes az is, hogy Annalena Baerbock német külügyminiszter először beszélni sem akart Magyarországról. Amikor Orbán vétójáról kérdezték, úgy tett, mintha nem is hallotta volna a kérdést.

Hangsúlyozták: Magyarország kormánya azt is rendületlenül elutasítja, hogy katonai segítséget nyújtson Ukrajnának, és elszakadjon az Oroszországtól való energiafüggőségtől. Megjegyezték, többek között ez az oka annak, hogy

a magyar miniszterelnök ma már Vlagyimir Putyin orosz elnök képviselője az EU-ban.

Valódi Hírek