Váratlan fordulat a Gálvölgyi-ügyben: Győrfi Pál meglepő dolgokat mondott (+videó)

Többen is hibáztak.

Győrfi Pál az ATV Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt részletesen Gálvölgyi János ügyéről. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője megerősítette, hogy nemcsak egy, hanem négy mentésirányító érintett a dologban.

A vizsgálat azonban még nem zárult le, mert több hívás is érkezett a helyszínről. Állítása szerint, aki először felvette a telefont, és a tüntetek alapján P2-es, azaz nem közvetlen életveszély szerinti sürgősségi szintre sorolta az esetet.

„Ez egy szakma, itt nem magánemberként van jelen a mentésirányító, hanem a szakma szerint kell eljárnia. (…) Ez nem egy professzionális megoldás, még akkor sem, ha zsákutcába fut egy telefonhívás. Egy krízishelyzetben lévő telefonálóval ezt nem lehet megtenni”

– mondta Győrfi, hozzátéve, hogy kommunikációs hibák biztosan történtek, és később bebizonyosodott, hogy Gálvölgyi valóban közvetlen életveszélyben volt.

„Egy csomó információt kap ilyenkor a mentésirányító. Az információk alapján neki valahogy egy képet kell alkotnia erről az esetről, ennek a képnek valósághűnek kell lennie, és ennek megfelelő intézkedést kell hozni.

A tünetek vagy panaszok között elhangzott az a kifejezés, hogy nehéz légzése van a betegnek, nehezen kap levegőt; ha ez így van, az önmagában egy életveszélyre utaló körülmény. Az összkép lehet, hogy azt mutatja, hogy nincs akut életveszély, de mégis mindig a rosszabbat kell feltételezni, tehát a beteg javára szabad tévedni”

– részletezte a szóvivő.

„Akkor kér az ember bocsánatot, ha már tudja, hogy hibás valamiben. Még mindig nem fekete-fehér ennek a hibának a súlya”

– hangsúlyozta. Hozzátette: ez az ügy nekik is nagyon fáj.

Valódi Hírek