Követelik Orbánéktól, hogy hozzák nyilvánosságra a Paks II szerződéseit

Szerintük a magyar embereknek tudniuk kell erről.

A Paks II. beruházás megvalósulásának alapvető feltétele a szükséges biztosítások megléte, ezért a Párbeszéd – Zöldek követeli valamennyi Pakshoz kapcsolódó szerződés nyilvánosságát, a biztosítási szerződésekét is – jelentette ki Jávor Benedek, a párt európai parlamenti listavezetője vasárnap.

„Nem lehet a Pakssal kapcsolatos információkat folyamatosan titokban tartani!

A magyar nyilvánosságnak, a magyar embereknek joguk van tudni arról, hogy az ő pénzükön épülő paksi projekttel mi történik”

– hívta fel a figyelmet a politikus.

Jelezte: ezért írásbeli kérdést nyújtottak be a Parlamentben, hogy megtudják, a biztosítási alkuszi szolgáltatásra még 2020-ban kiírt közbeszerzést elnyert Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. teljesítette-e az eljárásban vállalt feladatát.

Jávor Benedek közölte: óriási késésben van a Paks II. építéséhez szükséges biztosítások megkötése. A politikus felidézte, hogy a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó – azóta a nevére is vett – Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. 450 millió forintot kapott arra, hogy megkeresse a piacon elérhető legkedvezőbb biztosítási lehetőségeket a projekt számára.

A megbízási szerződés szerint ennek eredetileg 2021. szeptember 27-ig kellett volna megtörténnie, de a határidőt kétszer is meghosszabbították, legutóbb 2023. január 27-re – ismertette.

„Több hónap telt el azóta, és

  • még mindig nincs semmi információ arról, hogy a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. 450 millió forintért elvégezte-e a feladatát,
  • a projekt rendelkezik-e érvényes biztosítással,
  • kik biztosítják Paks II.-t,
  • milyen feltételekkel és mennyiért”

– mutatott rá Jávor Benedek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a nukleárisenergia-termelés rendkívül kockázatos iparág,

ezért minden atomerőmű széleskörű biztosítási rendszerekkel rendelkezik.

„A paksi atomerőmű új blokkjai megépítésének egyik alapvető feltétele, hogy a projekt rendelkezzen általános felelősségbiztosítással, építés-szerelési biztosítással és szállítmánybiztosítással”

– szögezte le a politikus.

Videó:

(Párbeszéd – Zöldek/Facebook)

Valódi Hírek