Szijjártó végre kibökte, mitől tart az Orbán-kormány: Kézzel-lábbal tiltakoznak ez ellen

Egy rémálom lenne számukra.

A magyar kormány szeretné elkerülni, hogy az Európai Unió egy Kína-ellenes blokk legyen – közölte Szijjártó Péter pénteken Stockholmban.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a uniós külügyminiszterek ülésén napirendi pont az EU és Kína kapcsolata.

„Egyáltalán nem értünk egyet azzal, hogy Kínát egyfajta rendszerszintű riválisként akarja meghatározni az európai országok egy része.

Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniónak stratégiai együttműködésre kellene törekednie Kínával”

– fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter hozzátette, hogy a két fél gazdasága szorosan kapcsolódik egymáshoz, tavaly a kétoldalú kereskedelmi forgalmuk elérte a 860 milliárd eurót. Ebből az összegből csaknem a felét Németország, Franciaország, Olaszország tette ki.

Szijjártó szerint nem a közép-európai országok a legnagyobb kereskedők az ázsiai országgal, hanem a nyugat-európai államok. Ezek az országok hiába követelik a kapcsolatok megszakítását, ugyanis a kontinens jövőjét meghatározó autóiparban egyértelmű munkamegosztás van a Kelet és a Nyugat között – fogalmazott a miniszter.

„Mi azt javasoljuk, hogy

ebbe ne avatkozzon bele a politika.

Hagyjuk ezt a racionális, észszerű gazdasági alapon létrejött munkamegosztást működni annak érdekében, hogy abból az európai gazdasági térség és Kína is megfelelő mértékben tudjon profitálni!”

– tette hozzá a politikus, aki szerint Magyarország fontos találkozási pontja lett az autóipar keleti és nyugati vállalatainak.

„Ez egy életbiztosítás gyakorlatilag, hiszen az európai gazdaság jövője szempontjából Magyarország megkerülhetetlen, nélkülözhetetlen országgá vált”

– vélekedett a tárcavezető.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek