Mi lesz most? Matolcsy György csavart egyet a hitelezés szabályain

Sokakat érint a szigorítás.

Matolcsy György módosította az adósságfék-szabályokat (a hitelezésnél kötelezően alkalmazandó jegybanki szabályokat – a szerk.) – derült ki a bank360.hu csütörtöki cikkéből.

A Magyar Nemzeti Bank elnökének rendeletéből az rajzolódik ki, hogy a hitelfelvételeknél alkalmazandó, jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) változott meg. Jelenleg ugyanis nettó 500 ezer forint havi jövedelem alatt szigorúbbak a szabályok arra vonatkozóan, hogy az összeg mekkora része lehet a maximum törlesztőrészlet. Ez a jövedelemhatár most

módosult 600 ezer forintra.

Az új szabályt júliustól alkalmazzák, és azok számára jelent szigorítást, akik a hitelbírálatkor több mint nettó 500 ezer, de kevesebb mint nettó 600 ezer forintot keresnek havonta. Nekik már csak a kisebb összegű maximális törlesztőrészletet engedélyezik a bankok.

Jelenleg havi nettó 500 ezres jövedelem alatt 50 százalék lehet a fogyasztási hitelek, például a személyi kölcsön törlesztője. Efelett már 60 százalékkal számolnak.

A jelzáloghiteleknél más a helyzet: nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt, a kamatperiódus (az az időszak, amely alatt nem változik a hitel kamata – szerk.) hosszától függően 25 és 30 százalék között mozog a törlesztőrészlet. Aki viszont nettó 500 ezer felett keres, annak 30 és 60 százalék között kell kalkulálnia.

Valódi Hírek