Hogyan találjuk meg a számunkra tökéletes bejárati ajtót?

Napjainkban már az építőipar területén is a bőség zavara jellemző, emiatt sokszor egy egyszerű bejárati ajtó kiválasztása is nehézkes, hiszen annyiféle lehetőség áll rendelkezésre.

A kérdés valóban nem egyszerű, hiszen a nyílászárókat jellemzően nem rövidtávra vesszük, hanem legalább 10-15 évre (vagy még többre) tervezünk velük. Emiatt alaposan meg kell fontolni a választást. Ha azonban az alábbi szempontok mentén haladunk, az segít kiválasztani, hogy végül melyik egyedi bejárati ajtó mellett tegyük le a voksunkat:

Nyújtson kellő biztonságot

Ez talán az egyik legfontosabb kritérium, hiszen hiába vásároltunk egy csodaszép ajtót, ha egy nap arra érünk haza, hogy valaki feltörte és kirabolt minket. A választott nyílászárónak tehát nemcsak szépnek, de masszívnak is kell lennie.

Keresgéljünk a MABISZ minősítéssel ellátott termékek között, ezek ugyanis nem csupán “papíron” biztonságosak, hanem valóban kiálltak egy betörési tesztet.

A magyar gyártmányú Nívó ajtók például kimagaslóan megfelelnek a MABISZ szabályzata által támasztott követelményeknek. Ezek a biztonsági ajtók típustól függően 3 vagy 6 mobilis, és 3 fix csapozattal rendelkeznek, 3 különálló zárat tartalmaznak, a tokot szénacél zártszelvény alkotja, az ajtólapban pedig tömör acéllap található. Akár egy igazi erődítmény!

Legyen esztétikus a megjelenése

Mindenki látott már olyan ajtót, amin még egy mindenre elszánt betörőbanda sem tudna bejutni, viszont annyira csúnya, hogy biztosan nem szeretnénk ilyet viszontlátni a saját otthonunkban. Tény, hogy ipari létesítményeknél kevésbé számít a vonzó megjelenés, a lakossági nyílászárók esetében viszont nem ez a helyzet, itt igenis fontos az esztétika.

Szerencsére léteznek már olyan ajtók is, amelyek a biztonságosság mellett elegáns kinézettel is bírnak. A belső fém alkatrészeket ugyanis remekül el lehet rejteni faburkolattal, dekorfóliával, és még az oldalsó bevilágító vagy a üvegbetét beépítése sem lehetetlen feladat.

Ideje tehát továbblépni az ipari ajtókon, vasrácsokon, hevederzárakon és egyéb biztonságtechnikai megoldásokon, hiszen a modern betörésbiztos ajtók nem csupán masszívak, hanem szépek is!

Rendelkezzen kiemelkedő hő- és hangszigeteléssel

Mindenki szeret időnként elvonulni a nagyvilág zaja elől, erre pedig a legideálisabb hely az otthonunk. De sajnos ez akadályokba ütközhet akkor, ha túlságosan beszűrődik az utca vagy a lépcsőház zaja, így a saját hálószobánkban sem tudunk kikapcsolódni és pihenni. A hangszigetelt bejárati ajtók azonban a segítségünkre lehetnek, hiszen hatékonyan kizárják a külső hangokat.

A hőszigetelés pedig napjainkban különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen az elszálló energiaárak miatt közel sem mindegy, hogy mennyit fizetünk a fűtésre. Egy megfelelően hőszigetelt ajtó látványosan csökkentheti a rezsiszámlákat, így anélkül is kellemes hőmérséklet uralkodhat az otthonunkban, hogy drasztikusan megemelkednének a fűtés költségei.