Az eredményes álláskeresés kulcsa 

Egy állásra történő jelentkezés során magunkat kell eladnunk a toborzók számára, amelyre a kutatások szerint maximum hét másodpercünk van. Ennyi idő kell ugyanis a HR szakembereknek átlagosan, hogy eldöntsék behívják-e a jelentkezőt egy személyes interjúra vagy sem.

A legtöbben általában erre legyinteni szoktak, mivel abban a tévhitben élnek, hogy ez csak az irodai és az egyéb pozíciókra vonatkozik. Holott a HR-esek a Szombathelyállás https://szombathelyallas.hu/allasok/betanitott-fizikai-munka aloldalán megjelenített hirdetéseknél is ugyanezt a szemléletet alkalmazzák.

Ideális önéletrajz

Mivel az önéletrajz teremti meg az első benyomást rólunk a HR-esekben, ezért fontos, hogy kitűnjenek belőle azok az eredményeink és készségeink, amelyek relevánsak a megpályázni kívánt pozícióhoz.

Ezeknek a felsorolásánál azonban fontos, hogy ne csak sablonos kifejezésekkel dobálózzunk, hanem konkrét számokkal és adatokkal támasszuk alá őket. Ennek köszönhetően ugyanis a toborzók könnyebben át tudják látni, hogy a munkákkal hogyan járultunk hozzá annak a vállalkozásnak a sikeréhez, ahol korábban dolgoztunk.

Az előbb említetteken túl fontos még, hogy a felsorolásnál fordított időrendi sorrendet használjunk, és ne tüntessünk fel 10 évnél régebbi munkákat, mivel így biztosan nem fogunk az A4-es méreten belül maradni.

Bár ezeknek a dolgoknak az abszolválása jóval időigényesebb feladat, mint egy átlagos önéletrajzot összedobni, de mindenképpen megéri a beletett idő és energia. Ennek köszönhetően ugyanis az CV-nk garantáltan a kupac tetejére kerül majd a toborzók asztalán.

Összpontosítsunk a személyes fejlődésünkre!

A legtöbb munkáltató szemében az is ígéretes jelöltté tehet minket, ha látják, hogy az elmúlt időszakban betöltött munkaköreinkben mennyit fejlődtünk, és ki vagyunk éhezve a tanulásra, illetve a fejlődésre. Érdemes tehát ezt az önéletrajzban is valamilyen módon megjeleníteni.

Ne feledkezzünk meg a kulcsszavakról!

A legtöbb vállalatnál manapság a HR-esek már nem manuálisan böngészik át a beérkező önéletrajzokat, hanem ATS szoftverek segítségével szűrik őket. Ezek a szoftverek pedig az iparággal kapcsolatos, gyakran használt kifejezésekre, kulcsszavakra koncentrálnak. Ezért tanácsos az önéletrajzot úgy átformálni, hogy ezek a szavak mindenképpen szerepeljenek benne.

Érdemes elhelyezni belőlük néhány általános és munkakör specifikus verziót is a készségek résznél. Ha például segédmunkásnak jelentkezünk, akkor az előbbi lehet például a professzionalizmus, az eredményorientáltság, a multitasking, a megbízhatóság és a pontosság. Míg az utóbbinál az ideális kifejezések közé tartozik a falazás, a fémlemez fedések készítése, a festés, a gipszkartonozás vagy a hidegburkolás.

Végső tippek

Kiemelt figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a helyesírás tökéletes legyen, valamint az önéletrajz tartalma olvasható és értelmes legyen. Ezért, ha szeretnénk biztosra menni, akkor tanácsos megkérni egy családtagot vagy barátot, hogy olvassa át ő is, mielőtt elküldjük.