Mi történt? Olyat jelentett be Navracsics Tibor, amitől Putyinék iszonyúan berághatnak

Kiderült, mit terveznek.

Mint ismert, május közepén Budapestre látogat az Európai Parlament küldöttsége, valamint egy határozatot elfogadására is készülnek Strassburgban, ahol Magyarország számára kedvezőtlen döntés születhet. Az atv.hu beszámolója szerint Navracsics Tibor elmondta,

az Oroszországtól való energiafüggés csökkentésére költené

a magyar kormány azt az uniós hitelt, amelyre már bejelentették igényüket az Európai Bizottságnak.

Navracsics a hét elején nyilatkozott a portálnak arról, hogy várhatóan a jövő héten utazik újra Brüsszelbe tárgyalni az Erasmus-programról. A miniszter nehezményezte, hogy az Európai Bizottság „még mindig nem sorolta fel, ki ne lehessen kurátor az alapítványi egyetemeknél”.

A Népszava mindeközben szerdán arról írt, hogy az Európai Parlament (EP) költségvetési ellenőrző bizottságának négyfős küldöttsége május 15-17. között Magyarországra látogat, és

  • Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel,
  • Bóka Jánossal, az Igazságügyi Minisztérium európai ügyekért felelős államtitkárával,
  • Windisch Lászlóval, az Állami Számvevőszék elnökével,
  • Biró Ferenccel, az Integritás Hatóság vezetőjével,
  • Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel,
  • valamint több parlamenti bizottsággal, oknyomozó újságírókkal és civil szervezetekkel is találkoznak.

A küldöttség a két nap alatt meg kívánja vizsgálni a korrupciós veszélyek miatt indított jogállamisági eljárással kapcsolatos „fejleményeket” és az uniós támogatások felhasználását ellenőrző magyarországi hatóságok tevékenységét.

Az EP-küldöttség találkozni fog olyan európai cégek vezető tisztségviselőivel is, amelyek a magyar kormány külföldieket diszkrimináló intézkedéseinek a kárvallottjai – tudta meg a Népszava brüsszeli tudósítója.

Az Európai Bizottság 2021. évi gazdálkodásáról szóló parlamenti jelentését várhatóan szerdán fogadja el az EP plenáris ülése – írták.

A lap értesülései szerint két bekezdésben is bírálják a magyarországi helyzetet. A határozat felhívja a Bizottságot, hogy mindaddig tartsa vissza a Magyarországnak és Lengyelországnak járó pénzügyi támogatást, amíg a jogállamiság megsértése veszélyezteti az uniós költségvetéssel való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást.

Navracsics azt mondta, a kormány már hivatalosan jelezte az Európai Bizottságnak:

igényt tart az uniós helyreállítási alap 3300 milliárdos hitel részére is.

A miniszter tegnap az RTL Híradónak közölte: az Oroszországtól való energiafüggés csökkentésére költené a magyar kormány azt a hitelt, amire bejelentették igényüket az Európai Bizottságnak. Ugyanakkor a portál felhívta rá a figyelmet, hogy

az EU visszadobhatja a kormány 3000 milliárdos hiteligényét.

Szerdán Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is megszólalt az ügyben a parlament gazdasági bizottságában. Nagy miniszter a „vicc kategóriájába” sorolta, hogy még mindig nem utalta Brüsszel az EU-s pénzeket, holott az – fogalmazott – „jár Magyarországnak”.

Valódi Hírek