Kiszivárgott Böröndi Gábor titkos beszéde: Kiadta a parancsot a vezérkari főnök

Közölte, drasztikus változás lesz.

Több, egymástól független forrásból is eljutott Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar frissen kinevezett parancsnokának beszéde a Szabad Európához.

Az egyik forrás a leirattal kapcsolatban arról számolt be, hogy „a szöveg megfogalmazásaiból ítélve ez egy katonai vezetői értekezleten íródott jegyzet, amit az egyik dandár parancsnoka megküldetett alárendelt parancsnokainak”.

Érdekesség, hogy a szövegben szerepel több olyan kifejezés és szóvirág is, amelyeket Böröndi a kinevezése óta nyilvános beszédeiben több alkalommal is hangoztatott, miszerint „rengeteg fájdalommal járnak majd, de ez a sikerhez vezető út”, vagy hogy ha a lakosság esetleg a házak fölött repkedő harci gépek zajára panaszkodik, akkor azt kell mondani, hogy

„ez a szabadság hangja”.

A vezérkari főnök a beszéd elején arról beszélt, hogy

„a katonalét a család kárára megy”,

majd hozzátette, ez az ő esetében is számtalanszor előfordult. Megjegyezte, őt is a brüsszeli NATO-központból hívták haza a feladatra, míg a családja kint maradt.

A leirat szerint Böröndi rendkívül súlyos kritikát fogalmazott meg a Magyar Honvédség működéséről. A vezérkari főnök élesen bírálta annak működését, és szerinte az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy a logisztika mennyire fontos egy modern hadseregnél. „Az oroszok gyengék, de mi is azok vagyunk” – jegyezte meg.

A Magyar Honvédség logisztikai tevékenységét úgy írta le: „papírtologatás van”, ezért ezen a téren

„drasztikus változás lesz”.

Problémaként jelölte meg továbbá a honvédség személyzeti politikáját is, és „világos előmenetelt akar, amiben mindenki tudja, meddig jut majd a karrierjében”, de arról is panaszkodott, hogy „egész nap monitorokat bámuló katonák” vannak a honvédségben.

„A katonák azért szerelnek le, mert nem tudják, hogy holnap mi történik majd velük”

– mondta.

Böröndi közölte: a lakosság számára sokkal jobban látható honvédséget akar, amelynek érdekében több azonnali intézkedést is bejelentett: például

magyar katonai konvoj csak légvédelmi kísérettel közlekedhet majd,

valamint a katonáknak a laktanyákban május 8-tól egy hónapig munkaidőben kötelező fegyvert viselniük (ez gépkarabélyt jelent egy tárral, de akinek ez nincsen, annak jó lesz a pisztoly is).

A légierő katonáinak külön előírta: a fegyvert nemcsak maguknál kell tartaniuk, de a szétszedését és összeszerelését folyamatosan gyakorolni kell, „versenyszinten, természetesen szintidőre”.

A parancsnokoknak kiemelten kell majd figyelniük a ruházatukra is, ugyanis csak a szabályos felvarrók lehetnek az egyenruhákon.

A beszédben még a katonai ünnepségek is szóba kerültek. Böröndi szerint „az ünnepeket akkor kell megtartani, ha annak valódi értelme van”. Egy március 15-i ünnepségnek szerinte „nem a 12 pontról kell szólnia, hanem arról, hogy szervezték meg annak idején a csapatokat, hogyan vívták meg a csatákat.”

Kapcsolódó:

A vezérkari főnök belengette: Magyarországnak fel kell készülnie a háborúra

Ez égő: Brutálisan melléfogott a történelemhamisító vezérkari főnök

 

Valódi Hírek