Itt a vége: Elítélték Donald Trumpot

Hivatalos.

Egy New York-i bíróság kedden bűnösnek találta Donald Trumpot egy 27 évvel ezelőtti sze*uális bántalmazási ügyben. Így a volt amerikai elnököt már bárki jogosan nevezheti sze*uális ragadozónak.

E. Jean Carroll amerikai író azt állította: az 1990-es évek közepén egy áruház próbafülkéjében Trump megerőszakolta őt.

A volt amerikai elnök korábban azzal védekezett, hogy Carroll „nem is az esete„, viszont az író tavaly novemberben polgári perre vitte az ügyet. Ezt pedig a New Yorkban 2022-ben elfogadott törvény tette lehetővé, amely lehetőséget teremtett arra, hogy pert indíthassanak a korábban elévült, sze*uális zaklatási ügyek áldozatai is.

Donald Trump jogászai ugyan megpróbálták eltussolni az ügyet, végül azonban sor került a tárgyalásra, ahol három hét leforgása alatt alig néhány óra tanácskozás után az esküdtszék meghozta döntését.

Trump nem jelent meg a bíróságon, a bíró felszólítását elutasítva nem tett tanúvallomást. Joe Tacopina, Trump védője arra hivatkozott, hogy nincs értelme a volt elnök tanúvallomásának, mert szerinte a felperes az állításában szereplő eset részleteire

nem tud visszaemlékezni.

Ugyan a keddi ítélet nemi erőszak miatt nem marasztalta el Trumpot, de E. Jean Carroll állítását megalapozottnak találták a zaklatást, a sze*uális bántalmazást és rágalmazást tekintve.

Az ítélet értelmében 5 millió dollár kártérítés fizetésére kötelezték a volt elnököt. Sőt, – mint a Guardian írta – mostantól jogszerűen lehet „szexuális ragadozónak” nevezni Donald Trumpot.

Az ítélet kihirdetése után Trump azt írta: neki fogalma sincs arról, ki az a nő, aki beperelte őt, az ítéletet pedig szégyennek nevezte, ami szerinte része az ellene zajló, „minden idők legnagyobb boszorkányüldözésének”. Trump már korábban közölte, hogy mindenképpen fellebbez az ítélet ellen, állítása szerint nem kapott lehetőséget arra, hogy megvédje magát.

A lap megjegyezte: először bélyegeznek sze*uális ragadozónak egy volt amerikai elnököt, de mivel ez egy polgári, nem pedig büntetőügy eredménye, Trumpnak egyedül a pénzbüntetés szankciójával kell majd szembenéznie.

Videó:

(theguardian.com / hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek