Szijjártó Debrecenbe rohant közölni: Embertelen mennyiségű pénzt pumpálnak az akkumulátorgyárba

Nem mindenki lelkesedik az ötletért.

400 milliárd forintból építi a kínai Eve Power az első európai üzemét Debrecenben – közölte Szijjártó Péter kedden a Hajdú-Bihar vármegyei városban.

Szijjártó elmondása szerint a vállalat a BMW kérésére érkezett Magyarországra, hogy a hazai gyárat akkumulátorcellákkal lássa el. A projekthez

a kormány is hozzájárult 14 milliárd forinttal,

remélve, hogy a beruházás több ezer munkahelyet teremthet.

Szijjártó a beruházásról elárulta, hogy a vízigény 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből nyerik majd. Hozzátette, hogy Magyarországot a környezetvédelem globális élvonalába akarják juttatni, ezért is sürgetik a közúti közlekedés elektromos átállását.

A miniszter úgy vélekedett, hogy mivel 2030-ra tízszeresére bővül a kereslet, a kérdés mindössze annyi, hogy hol épülnek fel az elektromos akkumulátorgyárak Európában, és kik fognak ezekből profitálni.

Meglátása szerint az országok mindent megtesznek a beruházások elnyeréséért: azt állítja, hogy

ebben inkorrekt eszközök is szerepet játszanak.

Szerinte ilyen a félrevezetés, és az alaptalan félelemkeltés.

Végül megköszönte a városnak és a vezetőknek, hogy az itt élők érdekeit tartották szem előtt, és nem hagyták magukat félrevezetni (?).

Mondatai azért is érdekesek, mert az utóbbi hónapokban sorra számoltunk be a közfelháborodásról, amit CATL debreceni beruházása okozott.

A város lakói heves ellenállást mutatnak

az építkezéssel szemben. Nemrég a szakértők arról nyilatkoztak, hogy a CATL még nem szerezte be az összes engedélyt, így nem is beszélhetnének konkrétumokról.


(MTI/Szijjártó Péter/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek