Erre mit lép Novák Katalin? Elnöki kegyelmet kérnek a köztársasági elnöktől

A rendőrség állításával ellentétben, nem történt hivatalos személy elleni erőszak.

Mint ismert, a pápalátogatás ürügyén Novák Katalin úgy osztogatott elnöki kegyelmeket – terrorista bűncselekményekben elítélteknek – mint Orbánék a krumplit választások előtt. Most a Magyar Helsinki Bizottság azt kéri a köztársasági elnöktől, hogy adjon eljárási kegyelmet a Karmelitánál tüntető, és eljárás alá vont diákoknak is. A jogvédő szervezet még egy sablont is készített a tüntetésen eljárás alá vont diákoknak, amelynek segítségével akár maguk is igényelhetik a kegyelmet.

Megírtuk, hogy tömegek tiltakoztak Budapesten a bosszútörvény néven elhíresült oktatási státusztörvény ellen, majd május 3-án szerdán még a korábbinál is többen vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a Belügyminisztérium botrányos törvénye ellen.

Novák elnöki kegyelemben részesítette a korábban terrorizmusért elítélt Budaházy Györgyöt, amelyre hivatkozva a jogvédő szervezet kéri a diákok felmentését.

A Helsinki Bizottság hangsúlyozta: az Orbán Viktor vezette 2007-es Kossuth téri kordonbontás alatt a rendőrök nem nyúltak a fideszes képviselőkhöz, viszont „2023. május 3-án, az ilyen kiemelt közhatalmi funkcióval nem bíró diákokkal szemben nem tanúsítottak hasonló türelmet: a kordon védelmében – esetenként aránytalanul súlyos – kényszerítő eszközöket alkalmaztak, többeket előállítottak, többekkel szemben büntetőeljárást indítottak. Ha másért nem, már csak ennek az egyenlőtlen elbánásnak a kiküszöbölése érdekében is

indokolt lenne a kegyelmi jogkör gyakorlása.”

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa közölte: a rendőrség egyértelműen túlreagálta a helyzetet azzal, hogy „a bevetési egységek, a készenléti rendőrség szinte azonnal könnygázzal és tonfával szorította vissza a tüntetőket, tekintet nélkül arra, hogy alapvetően diákok voltak ott”.

„Bár a kordon döntése megvalósult, de ellentétben a rendőrség állításával

nem történt hivatalos személy elleni erőszak”

– mondta a Mércének Hegyi Szabolcs, hozzátéve, szerinte a fotókon és videofelvételeken sem látszik, hogy a tüntetők meg akarták volna támadni a rendőröket.

(Magyar Helsinki Bizottság/Facebook)

Valódi Hírek