Tovább dagad a botrány: Durván nekimentek Orbánéknak, amiért interjú közben kirakták a brit lap újságíróját

A médiaszabadság elleni támadásként értékelték a történteket.

Mint arról beszámoltunk, megtartották a „nagyszabású” konzervatív konferenciát, a CPAC-et, ahol Orbán Viktor rendkívül „lendületes” szónoklatot tartott, amelyben egyebek közt „biológiai fegyverekről” is értekezett. De beszédet mondott Lázár János is, aki közölte: ő az a „fickó”, aki legyőzte Soros Györgyöt.

Megírtuk, hogy a rendezvényen egy egészen szokatlan incidens is történt, ugyanis interjú közben egyszerűen csak kitessékelték The Guardian brit lap újságíróját. Az ügyből nemzetközi botrány lett.

A Nemzetközi Sajtóintézet, az International Press Institute (IPI) a történtekre reagálva közölte: egyértelmű bosszúnak tartják, hogy interjú közben léptek fel a szervezők.

„Szégyenteljes és a médiaszabadság elleni támadás, ami a CPAC Hungary-n történt a The Guardian újságírójával”

idézte a szervezet Twitter-oldalán közzétett nyilatkozatát a Media1.

Az intézet hangsúlyozta: elítélik a történteket, különösen azt, hogy a rendezvény szervezői – egyértelműen bosszúból – közvetlenül interjú közben távolították el Garamvölgyi Flórát.

A lap munkatársa pont Rick Santorum volt amerikai szenátorral készített interjút, amikor egy rendező megkérdezte tőle, hogy melyik lapnál dolgozik.

„Miután válaszoltam, három biztonsági őr odajött, az egyik kikísért a regisztrációs pulthoz, ahol azt közölték, hogy csak rendszerhiba miatt tudtam akkreditálni az eseményre”

– mondta a Népszavának az újságíró.

Az információk szerint a biztonsági őrök Garamvölgyit távozásra szólították fel, majd azt mondták neki,

„felsőbb utasításnak engedelmeskedve dobják ki őt”.

A német Undone oknyomozó riportere is hasonló tapasztalatokról számolt be. A Népszavának elmondta, hogy korábban őt és több munkatársát is hasonló indokkal távolították el a rendezvényről. Mint írták, az AP és más nemzetközi hírügynökségek sem jelenhettek meg a helyszínen.

(népszava.hu / IPI – The Global Network for Independent Media/Twitter nyomán)

 

Valódi Hírek