Betelt a pohár: Kőkeményen választ küldtek Pintéréknek a szakszervezetek

Közölték, a kormány csak saját magát hibáztathatja ha elesik az EU-s pénzektől.

A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás – hangsúlyozta közös közleményében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szombaton.

„Rétvári Bence nyilatkozatára reagálunk, amelyben arról tájékoztatta félre a közvéleményt, hogy a kormány minden uniós vállalásának eleget tett, és arra szólított fel bennünket, hogy határolódjunk el az erőszaktól.

Mi nemcsak, hogy elhatárolódunk, de el is ítéljük az erőszakot, főképpen az emberek, köztük gyerekek elleni erőszakot, amit a Karmelita kolostornál a tüntető diákokkal szemben elkövettek”

– írták.

A szakszervezetek megtévesztőnek nevezték Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának állításait, és közölték: normális esetben

az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap.

„Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete”

– hívták fel a figyelmet.

Kiemelték: a magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le, amelynek feltétele, hogy

  • olyan jogszabályt kell alkotni, amely a pedagóguspályát vonzóvá teszi,
  • nem vonhat el szerzett jogokat
  • és nem jár az autonómia csökkentésével.

Azonban – jelezték – a tervezett új jogállási törvény még az egyeztetéseken szóban előadott változtatásokkal sem felel meg ennek a hármas feltételnek.

A kormány nem mást, hanem saját magát hibáztathatja,

ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt netán vissza kell fizetni. A kormány vállalásai között szerepel ugyanis a pedagógus létszám markáns, 140 ezer főre történő növelése, ami ha nem valósul meg, a már felvett támogatást vissza kell fizetni – mutattak rá.

Hangsúlyozták:

a státusztörvény bevezetése nem szerepel a kormány vállalásai között.

Erre figyelmeztetett az EU-nak tett vállalások teljesítését monitorozó bizottság alakuló ülésén a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának Magyarországért felelős egységvezetője is.

„A magyar kormány felelőssége, hogy olyan törvényt akar keresztülerőltetni, amely nemcsak, hogy nem felel meg az Európai Uniónak tett vállalásainak, de

semmilyen módon nem szolgálja a közoktatás helyzetének javítását”

– írták.

Megjegyezték, ha a kabinet ennek a munkának nekilátna, „minden szakmai segítséget” megkapna a szakszervezetektől és a szakmai szervezetektől.

„Nem lehet a tüntetők, köztük diákok, kiskorú középiskolások elleni agresszív akciókkal, a diákok kriminalizálásával, a szakszervezetek elleni lejárató kampányokkal tartósan célt érni”

– írták a közleményben.

Világossá tették:

a szakszervezetek az erőszakos fellépést nem támogatják.

Úgy vélik, az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen nem vette figyelembe a pedagógusok, a diákok és szülők közös követeléseit, és nem kezdődött meg a párbeszéd az oktatás egyre sürgetőbb átfogó reformjáról.

Rétvári Bence ne adjon a szakszervezeteknek utasításokat, hanem azon dolgozzon, hogy végre érdemi egyeztetések legyenek a kormány és a szakszervezetek, valamint a tőle független szakmai szervezetek között, annak érdekében, hogy kormány eleget tegyen az Európai Uniónak tett vállalásainak és az uniós források révén meginduljon a pedagógusok béremelése, függetlenül a státusztörvénytől – írta közös közleményében a két szakszervezet.

(nedolgozzingyen.hu nyomán)

Valódi Hírek