Nincs ennél jobb hír szombaton reggel: Szijjártó Péter óriási összefogást hozott össze – Bangladessel

Több megállapodást is kötöttek.

Az ukrajnai háború gazdasági, energetikai és élelmiszerellátási válságot okozott világszerte, így Bangladesben is, amely ugyanazt a „békepárti álláspontot” képviseli, mint Magyarország – állította Szijjártó Péter pénteken, Budapesten.

A külgazdasági és külügyminiszter az energiaellátáshoz hozzáfűzte: azok az országok lehetnek leginkább biztonságban, amelyek minél nagyobb mértékben tudják előállítani a saját maguk által felhasznált energiát. A két ország ugyanazt a technológiát alkalmazza az atomenergia előállításához, jelenleg is építik az atomerőműveket, hogy függetleníteni tudják magukat a piaci áringadozásoktól – mondta a tárcavezető.

A két kormány kapcsolata így

újabb szintet lépett:

megegyeztek abban, hogy megosztják a kivitelezést, a működés során felhalmozott tapasztalatokat, valamint úgy döntöttek, hogy egy képzési megállapodás keretében

a bangladesi diákok ösztöndíjai közül évi 30-at leendő nukleáris szakemberek képzésére

használ fel Magyarország.

„A nukleáris energia olcsó, tiszta, biztonságos módja az energiaelőállításnak. Magyarország elkötelezett az atomerőmű építése mellett, és minden egyes olyan európai kísérletet, amely a paksi beruházás meggátolására irányul, a szuverenitásunk ellen intézett támadásként értékelünk”

– fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó üzent a kormány európai barátainak, hogy tartózkodjanak a nukleáris beruházás szankció alá helyezésétől, mert az ilyen döntést a magyar kabinet meg fogja vétózni.

Sőt, a miniszter az Európai Bizottságot is felszólította, hogy minél előbb hagyják jóvá a finanszírozási és kivitelezési szerződések módosítását, mert azok szerinte megfelelnek az EU előírásainak.

A vétójog Orbán Viktorék egyik kedvenc eszköze, amikor szembe akarnak menni a közösség nekik nem tetsző döntéseivel. Márpedig ez a technika sem lehet örökéletű, csütörtökön az Unió több tagállama is jelezte, hogy a teljes egyetértésen nyugvó döntéshozatalt, valamint a minősített többségi döntések gyakorlatának bevezetését sürgetik a közösségben.

Banglades Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi partnere, tavaly rekordot döntött a kétoldalú forgalom az államok között, a keresletük leginkább a hazai gyógyszeripar termékeire összpontosul.

Szijjártó és bangladesi kollégája, Tipu Munsi véglegesítette a gazdasági együttműködés szövegét, megegyeztek a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény megkötésében.

Közölték továbbá, hogy

idén 140 bangladesi diák kap lehetőséget, hogy magyar egyetemeken tanuljon.

(MTI/Nyugati Fény/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek