Dobrev Klára: Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor után koalíciós kormányzás lesz

Szerinte megbocsáthatatlan az Orbán-kormány politikája.

A politikai versenyt ne tekintsük ördögtől való dolognak, inkább állítsuk vissza annak tekintélyét – hangsúlyozta Dobrev Klára az Indexnek adott interjújában. Az árnyékkormány vezetője úgy látja, Orbán Viktor kormányát csak erős, európai, baloldali politika tudja leváltani.

A DK politikusa az interjúban többek között arról is beszélt, „egyszerűen megbocsáthatatlan„, hogy az Orbán-kormány nem használta ki a 2010–2020 közötti, kegyelminek tartott időszakot. Hozzátette: ő büszke az uniós jogállamisági feltételekre, és miniszterelnökként

három hónap alatt megállapodást tudna kötni az EU-s forrásokról.

Dobrev Klára arra vonatkozóan, hogy milyen tanulságokat vontak le a 2022-es választásból, három dolgot emelt ki, amelyek meghatározzák az elmúlt hónapok és a következő időszak építkezését.

Elsőként említette, hogy Orbán rendszerét csak egy erős, európai, baloldali politika tudja leváltani. Mint mondta, az országnak arra van szüksége, hogy a politika az emberek sokaságán alapuljon, amelyhez erős baloldali politikai közösségre, erős baloldali politikusokra van szükség. Csak erre alapozva lehet választásokat nyerni és kormányozni is – tette hozzá.

A második, hogy a modern parlamentáris demokráciában politikai pártok működnek.

„Ebben a hibrid választási autokráciában ahhoz, hogy rendszert váltsunk, politikai pártokra és politikusokra van szükség. A végén ugyanis politikusokból álló parlament dönt például az oktatás helyrehozásáról, az egészségügy jobbá tételéről, vagy a fizetésekről és a nyugdíjakról”

– mondta, hozzátéve, a politikai küzdelemhez a pártokon és politikusokon kívül szükség van a civil szervezetekre és a szakértőkre, hiszen nélkülük nem tud működni a demokrácia.

„Orbánék pocsék kormányzásának egyik oka, hogy például az oktatásban dolgozókat nem kérdezi meg az oktatásról. A civil szervezeteknek feladata van abban, hogy korlátozzák a mindenkori kormányt, ha kell, nyomást gyakoroljanak rá”

– jelentette ki.

Harmadik tanulságként említette, hogy az Orbán Viktor által kreált választójogi rendszerben erős politikai középnek kell lennie annak az erőnek, amely kormányváltásra készül.

„A DK és személyesen én is azt a célt tűztem ki, hogy megteremtsük ezt az erős politikai közepet”

– mondta.

A 2022-es választási kampánnyal kapcsolatban elmondta, túl sok kompromisszumot kötöttek, mert úgy gondolták, hogy az egy az egy elleni indulás, az összefogás minden mást felülíró szempont. Akár programban, akár személyekben olyan kompromisszumok születtek, amelyekről már az elején sejteni lehetett, hogy hibásak voltak. Ezeket még egyszer nem szabad megismételni – hívta fel a figyelmet.

„Orbán Viktor önmagára szabott választójogi törvénye megköveteli azt a matematikai minimumot, hogy

egy fideszes jelölttel szemben csak egy kihívó induljon az országgyűlési választásokon”

– mondta Dobrev azzal kapcsolatban, hogy lesz-e újra hasonló összefogás mint 2022-ben.

Hozzátette: muszáj, hogy legyen már a választások előtt olyan együttműködés, koalíció, amely lehetővé teszi az egy az egy elleni indulást.

Az Egyesült Államokból érkező támogatások ügyében elmondta, nincs mitől tartaniuk, várják a vizsgálat eredményét.

Arra a felvetésre, hogy mi az oka annak, hogy a kutatások szerint az infláció és a pedagógustüntetések ellenére sem zárkózik fel az ellenzék a Fideszre, elmondta: ő azt látja a kutatásokból, hogy

óriási az elégedetlenség az országban.

„A többség szerint nem jó irányba mennek a dolgok. A Fidesz néhány hónap alatt több mint 700 ezer szavazót veszített. Az is igaz, és amúgy a világ minden országában ez történik, hogy a pártot elhagyó szavazók először bizonytalanná válnak. A mi feladatunk az, hogy olyan alternatívát mutassunk nekik, amely néhány hónap alatt lassan DK-szavazóvá teszi őket”

– mondta.

A DK és a Momentum ellenzéki térfélen való versenyével kapcsolatban azt mondta: a politikai verseny nagyszerű dolog, mert ez segíti elő a megfontolt politikai választást az állampolgárok számára.

„Olyan országot akarunk, ahol a politikai verseny látható”

– tette hozzá, kiemelve, „a politikai versenyt ne tekintsük ördögtől való dolognak, inkább állítsuk vissza a tekintélyét”.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak-e viták közte és Gyurcsány Ferenc között elmondta: a jó kormányzás művészete éppen az, hogy az ember sokféle érdekből és értékből össze tudja rakni azt a kompromisszumot, amely előre viszi azon az úton, amit elképzelt. Ehhez arra van szükség, hogy a lehető legtöbb embert meg tudja győzni. A modern és a jó politika nem az erőpolitika – jegyezte meg.

„Hiszek az ilyen politikacsinálásban, és azt a handabandázó, erőszakos politikát, amelyet Orbán Viktor művel, nem csak demokráciafelfogásból utasítom el. Nem ilyen a világ, ezzel nem lehet eredményeket elérni. Az erőt nem hangerőben mérik, hanem hitelességben, megbízhatóságban és tisztességben”

– mutatott rá.

Dobrev megjegyezte: a mai rendszer tönkreteszi az országot; az államigazgatásnak nincs olyan része, amely jobb állapotban lenne, mint 2010-ben. Mint mondta, amikor az euró bevezetéséről tartottak konferenciát, számára döbbenetes volt látni, hogy

Románia utolérte Magyarországot,

vagy már nem csak Ausztriába, hanem Szlovákiába viszik az emberek a gyerekeiket iskolába, nyáron pedig az idénymunkások Békésből Romániába mennek dolgozni, mert ott a kezdő tanári fizetés is magasabb.

„Egy politikai erőnek a kormányzásra kell készülnie és mindent el kell követnie azért, hogy mihamarabb vége legyen a rendszernek. Az árnyékkormány, a szervezetépítés, a pártközösség erősítése, az európai politizálás mind-mind annak érdekében történik, hogy újra szabad országunk legyen”

– tette hozzá.

Az előválasztással kapcsolatban leszögezte: meg tudnak állapodni a többi ellenzéki párttal is. Szerinte erős, balközép, szociáldemokrata politikára van szükség, és meg kell mutatni, hogy ennek többsége van, amely közösséget egy erős pártnak kell vezetnie. Azt viszont, hogy hogyan áll össze az Orbán utáni világ koalíciója, a választói akarat fogja eldönteni – mondta.

„Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor után koalíciós kormányzás lesz.

Éppen az Orbán-kormány működése miatt is nagyon hiszek ebben. Magyarországnak az a jó, ha a viták nélküli parancsuralom után a döntéseknél sokfajta érdek, érték és szempont megjelenik.

Koalíciós kormányt vezetni nehezebb, macerásabb, viszont jót tenne az országnak. Több türelem és vezetői karizma kell hozzá, de nem vezéri karizma. Több erő és semmi erőszak”

– mondta Dobrev Klára.

Az árnyékkormány vezetője közölte:

egyre nő azoknak a száma, akik megértették, hogy Orbán zsákutcába vezeti az országot,

és maguk is kiutat keresnek. Elmondta, a DK célja, hogy számukra is meggyőző alternatívát nyújtsanak.

„Így lesz meg lépésről lépésre a kormányváltó többség”

– mondta.

Az uniós támogatásokról szólva kijelentette: nagyjából három hónap leforgása alatt meg tudná kötni a megállapodást.

„A kormány fontosabbnak tartja a lopást, mint hogy megérkezzenek az uniós pénzek”

– jelentette ki, majd felhívta rá a figyelmet, hazugság a kormány állítása, hogy teljesítették volna az vállalásokat.

„Nem teljesítették.

Azok az elvárások, amelyeket az Európai Unió támaszt, a magyar emberek érdekében született elvárások. Az EU intézményei még a saját korrupt kormányuktól is védik a magyar állampolgárokat. Amikor Orbán Viktornak feltették a kérdést, hogy a gazdagodásuk vagy az uniós pénzek megérkezése a fontosabb, akkor a gazdagodás mellett tette le a voksát.

Ma egyetlen olyan ember van, aki gyorsan tudna ezen változtatni, az Orbán Viktor. A rendszer azért képtelen hazahozni ezeket a pénzeket, mert magának a rendszernek kellene ehhez megváltozni”

– mondta, majd egyúttal cáfolta azt a kormányzati állítást is, miszerint ők azon munkálkodnának, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az EU-s pénzek. Mint mondta, ők a kezdetektől fogva azért dolgoznak, hogy az uniós pénzek a magyar emberekhez érkezzenek meg.

„Ha azt kérdezi, dolgozom-e azon, hogy Mészáros Lőrinc, Tiborcz István vagy Garancsi István még több pénzhez jusson, akkor az a válaszom, hogy nem, azon nem dolgozom”

– közölte Dobrev Klára.

Az árnyékkormány miniszterelnöke kitért az Európa-rekorder magyar inflációs adatokra is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: a magyarországi infláció a hivatalos adatok szerint 26 százalékos, egyes élelmiszerek, mint például a kenyér esetében 67, a tojás esetében 74 százalék, és tegyük hozzá a tankönyv elképesztő, 138 százalékos áremelkedését.

„A magyarországi 26 százalékos inflációval szemben az EU-tagállamok átlagos inflációja mindössze 9,9 százalék,

az euróövezetben pedig csak 8,5 százalék. Ugye, milyen irigylésre méltó számok?”

– sorolta a lesújtó gazdasági mutatókat.

„Azokban az országokban, amelyek szintén határosak Ukrajnával, az Európai Unió és a NATO tagjai, ráadásul intenzívebb szerepet is vállalnak Ukrajna támogatásában, fele, harmada, néha negyede az infláció a magyarnak. Amikor orbáni inflációról beszélünk, akkor erről a hatalmas különbségről beszélünk, Orbán gazdaságpolitikájának a teljes kudarcáról beszélünk”

– tette hozzá.

Az interjú végén Dobrev Klára kiemelte: az ellenzék feladat, hogy meggyőzze a magyarokat arról, hogy az államuknak nem a multikkal, hanem velük kell stratégiai szövetséget kötnie. Nem vasbetonba, nem stadionokba, hanem az itt élő emberekbe kell a közös pénzt fektetni, mert az itt élő emberek sikere eredményezi Magyarország sikerét is – jegyezte meg.

Határozott, baloldali, európai, szociáldemokrata politikát kell folytatnunk, erős politikai közösséget kell ennek a célnak a végrehajtására szerveznünk – fejezte ki Dobrev Klára.

Valódi Hírek