Exkluzív: „Hol itt az orvosi eskü?!” – Másfél éve nem kap időpontot egy sürgős vizsgálatra egy beteg nő a Honvédkórházban

Lapunknak őszintén beszélt a huzavonáról a rokona.

Egy idős nő másfél éve szenved az alsó gerincét és a lábát érintő fájdalomtól, kétségbeesetten keresi a megoldást a problémájára. Azonban az orvosok közötti kommunikációs zavarok és a különböző szakterületek közötti felelősségvállalás hiánya csak tovább súlyosbítja helyzetét. A beteg kálváriája rávilágít

az egészségügyben tapasztalható óriási szervezési és kommunikációs hiányosságokra.

Múlt héten írtuk meg, hogy egy budapesti nő csak 7 hónappal későbbre kapott időpontot egy MR-vizsgálatra a Honvédkórházban. Cikkünk után a Nyugati Fényt megkereste egy másik nő, akinek a rokona szintén hasonló helyzetben van.

„Most olvastam egy írásukat a Honvéd kórházzal kapcsolatban, és azt gondoltam hátha érdekli egy ennél sokkal cifrább történet is”

– írta szerkesztőségünknek Teréz, akivel később telefonon vettük fel a kapcsolatot.

Teréz unokanővérének, a 60 éves bajai K. Andreának több krónikus betegsége is van. Többek között szklerózis multiplextől szenved és szívproblémái is vannak, utóbbi miatt egy ICD-készüléket ültettek be számára. A készüléket évente ellenőrizni kell, és a Honvédkórházban végzik a szükséges vizsgálatokat.

Az ICD (Implantable Cardioverter Defibrillator) egy életmentő készülék, ez súlyos szívritmuszavar esetén elősegíti a szívműködés fenntartását.

Andreának az alsó gerincével kapcsolatos panaszai miatt egy MR-vizsgálatra is szüksége lenne, amit azonban

az ICD kikapcsolása nélkül nem lehet elvégezni.

A beteg azonban a szükséges vizsgálat elvégzésére vonatkozóan orvosi körökben tapasztalt huzavonába ütközött.

Egyrészről a szegedi a kardiológusok nem vállalták az ICD kikapcsolását, így az MR-vizsgálatot sem tudták ott elvégezni. A pécsi kardiológián azt mondták neki, hogy menjen vissza oda, ahol ezt a készüléket betették, azaz a Honvédkórházba. Ott azonban az osztályvezető főorvos is elzárkózott a vizsgálat elvégzésétől, mondván, hogy egyszer már csináltak neki MR-t, és nem végzik el újra.

„Tavaly ősszel feljöttünk a Honvédba ellenőrzésre, és akkor elmondta az orvosnak, hogy fájdalmai vannak. Azt mondta az orvos, hogy kérjen beutalót a reumatológiáról, és akkor csinálnak egy MR-vizsgálatot. Igen ám, de Baján a reumatológus orvos nem figyelt oda:

nem az alsó gerinctájékra adta a beutalót, hanem a csípőjére”

– mesélte Teréz.

Az eset azonban még drámaibb fordulatot vett.

„Másfél éve szenved, és ott tart már, hogy tegnap is azt mondta nekem, már azt gondolja, hogy

jobb lenne, ha elaludna, és inkább nem ébredne fel.

Nem tud közlekedni, nem tud menni sehova, olyan fájdalmai vannak. Én nem tudom, hogy milyen orvosok ezek, hol itt az orvosi eskü? Meg egyáltalán milyen emberek az ilyenek?!”

– fogalmazott lapunknak sírva Teréz.

A nő azt is elmondta, hogy amikor az első MR-vizsgálatkor kikapcsolták Andrea ICD-jét, pillanatok alatt elvégezte a vizsgálatot az orvos. Az MR-vizsgálat körülbelül 20 percet vett igénybe.

Teréz nem érti, hogy amit egyszer már tévesen (!) megcsináltak, miért nem lehet még egyszer, hiszen akkor végre kiderülne, mi okozza Andrea fájdalmait. A probléma forrását megtalálva lehetőség lenne műtétre vagy egyéb kezelésekre. Addig viszont – ki tudja, meddig – maradnak a fájdalomcsillapítók és a gyógytorna.

Az ügyben kerestük a Honvédkórházat, a következő választ kaptuk:

„A betegadatok pontos ismerete nélkül az Ön által feltett kérdéseket nem tudjuk megválaszolni. Mivel nem rendelkezünk a beteg felhatalmazásával, hogy személyi adatai kiadhatók, így a sajtó részére további információ a betegről és kezeléséről nem szolgáltatható. Ammenyiben a páciens személyesen megkeresi Intézményünket, akkor tudunk részére választ adni MR vizsgálatának körülményeiről.”

(Kiemelt képünk illusztráció)

Valódi Hírek