A protokollszakértő felfedte: Illetlenség a pápa előtt ezekről beszélni

Kiderült: sokan rosszul szólítják meg az egyházfőt.

Ferenc pápa a hétvégét apostoli látogatással tölti fővárosunkban, ezáltal többen is eljátszhattak a gondolattal, hogy mi történne,

ha az egyházfő a tömegből megszólítaná őket.

Veszelszki Ágnes nyelvész, protokollszakértő a Protokollkommunikció oldalon arról írt, hogyan kell szólítani a katolikus egyház vezetőjét – és mellette más egyházi méltóságokat –, valamint elárulta, melyek azok a témák, amelyekre Ferenc pápa biztosan rácsapna egy beszélgetés során.

Mint kiderült, Őszentsége oda van az argentin fociért – Ferenc pápa Argentínából származik –, nagy zenerajongó, és fiatalabb korában a tangóért is rajongott.

A televíziós műsorokról azonban kár szót ejteni előtte, az egyházfő ugyanis már több évtizede nem nyúlt a távirányítóhoz.

A szakértő bejegyzését változtatás nélkül idéztük:

„Ferenc pápa 2023. április 28-a és 30-a között tartózkodik Magyarországon.

A pápát magyarul Őszentségeként szokás emlegetni, de

a megszólításkor a Szentséges Atya a bevett kifejezés.

(Egyébként a bíborosoknak az eminenciás, érsekeknek, megyéspüspököknek és segédpüspököknek pedig az excellenciás megszólítás jár.

A pápát kivéve mindannyiukat szólíthatjuk főtisztelendőnek is. Például: Eminenciás és Főtisztelendő Bíboros Úr! Excellenciás és Főtisztelendő Püspök Úr!)

Ferenc pápa három, sőt több nyelven is tud.

Folyékonyan beszél olaszul, németül és spanyolul, valamint tud angolul, franciául és portugálul (és természetesen latinul).

Kicsi rá az esély, hogy hétköznapi látogatóként a kézfogásnál és egy mondatnál hosszabban beszélhetnénk a pápával. Ám ha mégis, akkor az általa kedvelt témák a zene (Bach-, Mozart- és Beethoven-rajongó), a sport (leginkább az argentin foci), a filmek (különösen az olasz neorealista filmművészet), irodalom (kedveli Dosztojevszkij orosz regényírót, Hölderlin német költőt és Alessandro Manzoni olasz költőt-regényírót), tánc (régen szeretett tangózni).

De ne próbáljunk meg vele televíziós műsorokról (25 éve nem néz tévét, Szűz Máriának tett fogadalma miatt) és a háziállatok iránti rajongásunkról beszélni (elmarasztalóan nyilatkozott azokról a házaspárokról, amelyek gyermekvállalás helyett háziállatokat nevelnek).

Ha van lehetőségünk hosszabban a pápával beszélni, készüljünk rá fel előre témákkal, de hagyjuk, hogy a pápa vezesse a beszélgetést. Fogalmazzunk röviden és világosan, és ne suttogjunk.”

(Protokollkommunikáció/Facebook)

Valódi Hírek