Mindenki figyelje a postást! Rengetegen fognak levelet kapni a NAV-tól ezen a héten

Fontos papírok lesznek a borítékban.

Jövő hét keddig kaphatnak levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól azok, akik kérték a papíralapú adóbevallási tervezetük kipostázását – közölte a NAV szerdán.

A papíralapú tervezetet azoknak is kiküldik, akiknek nincs KAÜ-azonosítójuk (ügyfélkapu – a szerk.), de a dokumentum ezer forintnál több visszatérítendő vagy befizetendő adót tartalmaz, valamint ellentmondás lehet a tervezetben a hiányos vagy téves munkáltatói adatközlés miatt.

A levél egy általános tájékoztatót is tartalmaz, valamint az 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozat is megtalálható a borítékban, amelynek

tartalma bizonyos esetekben eltérhet:

kiegészítő nyilatkozatot kapnak azok, akiknek a hibátlan tervezete visszaigényelhető vagy befizetendő adót tartalmaz, emellett pedig nincs KAÜ-azonosítójuk.

Akik egyetértenek a tervezettel, azoknak nem kell módosítaniuk annak tartalmát, a visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeniük, amelyben kiválaszthatják, hogy az összeget a NAV postai úton, vagy átutalással küldje el.

A pénzt

a beérkezéstől számított 30 napon belül

juttatja el a NAV az érintetteknek.

Amennyiben befizetendő adót tartalmaz a tervezet, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés.

Aki egyetért a tervezettel és kiegészítő nyilatkozatot sem kapott, annak nem kell tennie semmit, mert az egyéni vállalkozókon, őstermelőkön, valamint az áfás magánszemélyeken kívül mindenki tervezetéből automatikusan bevallás lesz.

Azoknak viszont, akik nem értenek egyet a tervezetben szereplő adatokkal, a 22SZJA bevallást kell benyújtaniuk 2023 május 22-ig.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni május 22-ig.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek