Elfogyott a türelem: Hatalmas parasztlengőt kapott Orbán az amerikai nagykövettől

Kihúzták a gyufát Orbánék.

Az amerikai nagykövetségen szerdán tartottak egy panelbeszélgetést, ahol a fő témát a magyar-ukrán kapcsolatok szolgáltatták. Az eseményen többek között David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beszédet mondott, aki nem rejtette véka alá véleményét, és talán a szokottnál is keményebb hangvételt ütött meg a magyar kormány háborús álláspontjának vonatkozásában.

„Cinikus dolog tűzszünetet követelni,

amikor nem az Önök országa az, amelynek közel 20 százalékát egy idegen megszálló hadsereg foglalta el”

– jelentette ki.

Pressman hangsúlyozta: nem hitelt érdemlő azt sugallni, hogy ha tűzszünet lenne, Vlagyimir Putyin orosz elnök jóhiszeműen tárgyalóasztalhoz ülne, és beleegyezne abba, hogy kivonja csapatait Ukrajnából.

„Az Egyesült Államok igazságos és tartós békét akar. És pontosan ezért állunk vállvetve az áldozatok mellett, Ukrajna mellett”

– mondta.

Pressman kiemelte:

az Ukrajna melletti kiállás nem jelenti Magyarország háborúba sodrásának szándékát,

ellentétben azzal, amit a kormány állít.

„Nagyon sok dezinformáció kering Ukrajnáról – amelyek nagy része egyenesen a Kremlből származik –, és amelyek szerint Ukrajna nem több, mint egy romlott ország, menthetetlenül korrupt, vagy tele van szélsőjobboldali radikálisokkal.

A valóság az, hogy sok demokráciához hasonlóan Ukrajna is számos problémával küzd. De Ukrajna egyúttal egy életerős társadalom is, ahol inspiráló aktivisták nemzedéke dolgozik azon, hogy megoldást találjon ezekre a kihívásokra,

és tovább haladjon az Európa felé vezető úton”

– fogalmazott.

Beszédében arra is kitért, hogy tudomást szerzett magas rangú magyar tisztviselőktől az Ukrajnában élő magyarokkal szembeni bánásmóddal kapcsolatos problémákról.

„Mi nagyon komolyan vesszük ezeket az aggodalmakat. (…)

Készek vagyunk együttműködni önökkel.

Mondják el, hogy hogyan segíthetünk megoldani ezt a vitás kérdést szövetségesünk, Magyarország és szoros partnerünk, Ukrajna között. Ha ez egy komoly probléma, akkor komolyan kell foglalkoznunk vele, és erőfeszítéseket kell tennünk a megoldására. És ha van valódi politikai akarat a megoldásra, akkor tévedés ne essék, meg is lehet oldani”

– mondta Pressman.

A nagykövet ugyanakkor jelezte: az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a magyar tisztviselők a NATO-szövetséget eszközként használják fel ezen problémák kezelésére.

„Magyarország azon politikája, hogy egyedüliként próbálja akadályozni a NATO–Ukrajna Bizottság magas szintű üléseit,

tarthatatlan.

És ahogy azt éppen a múlt hónapban láthattuk, a továbbiakban elfogadhatatlan is”

– húzta alá David Pressman.

Pressman viszonya az Orbán-kormánnyal már a kezdetektől fogva rendkívül viharosnak mondható. A nagykövet kinevezése előtti szenátusi meghallgatásán úgy fogalmazott:

„Magyarországon hanyatlik a demokrácia, és

szembe kell nézni a magyar kormány feletti orosz befolyással.”

(telex.hu nyomán)

Valódi Hírek