Egy Svédországból kilőtt kísérleti rakéta csapódott be Norvégiába

Rossz helyen zuhant le.

Svédország kísérleti rakétát indított az északi Esrange űrközpontból, amely meghibásodás miatt a szomszédos Norvégia területén csapódott be – közölte a Sweden Space Corp (SSC) űrkutatási vállalat.

A vállalat hétfő reggel tájékoztatott a rakéta becsapódásáról, amely 250 kilométeres magasságból ért földet Norvégia területén. Mint írták, a súlytalanság állapotában több kísérletet is elvégeztek, azonban nem tudták megakadályozni a becsapódást.

Philip Ohlsson, az SSC szóvivője közölte: a rakéta a legközelebbi lakott településtől tíz kilométerre zuhant le, 40 kilométerre a tervezett helyszíntől. Hozzátette: rutineljárások vannak arra vonatkozóan, ha valami baj történne, így többek között tájékoztatják a svéd és a norvég kormányt is.

A BBC beszámolója szerint a norvég külügyminiszter azonban azt mondta: nem kaptak időben megfelelő tájékoztatást a történtekről.

„Ha ilyen határsértés történik, kulcsfontosságú, hogy a felelősök haladéktalanul tájékoztassák az illetékes norvég hatóságokat a megfelelő csatornákon keresztül”

– áll a norvég külügyminisztérium közleményében.

A jelenlegi információk szerint senki nem sérült meg, anyagi kár nem történt.

Valódi Hírek