Dobrev Klára: Az eurót mielőbb be kell vezetni, hogy kiszámíthatóbb legyen a magyar emberek élete (+videó)

A számok bizonyították az euroövezet sikerét.

A mindenkori magyar kormány feladata, hogy bizalmat építsen, legfőképp a magyar emberek szemében – hangsúlyozta Dobrev Klára a szerdai gazdasági konferencián, amelyet a DK-s Új Köztársaságért Alapítvány szervezett „Az euró jelene Európában, az euró jövője Magyarországon” címmel.

A konferencián többek között szó esett az euró árfolyamról, az árfolyam-ingadozás hatására tomboló orbáni inflációról, élelmiszerár-növekedésről, valamint az euró-bevezetés elmulasztásának magyar gazdasági helyzetre gyakorolt hatásairól és következményeiről.

Dobrev Klára összegezte az elmúlt évek történéseit:

„Az elmúlt 12-13 évben kiszámítható, normális gazdaságpolitika, gazdaságfejlesztés nélkül folyt a kormányzás.

Több, mint egy évtizeden keresztül nem volt olyan politikus a kormányban, aki hajlandó lett volna hosszútávon gondolkodni.

A Fidesz három közmegegyezést is felrúgott,

ebből a legfontosabb az volt, hogy Európához akarunk tartozni, a magyarok hatalmas nagy többséggel szavazták meg az uniós- és a NATO-csatlakozást, ami egyben az euró bevezetését is jelenti, de a Fidesz ezt is felrúgta.”

Az árnyékminiszter kifejtette, szerinte Orbán Viktornak 3 fontos feladatot kellene teljesítenie: először egy átlátható költségvetést kellene összeraknia.

Soha nem látott uniós támogatások érkeztek az elmúlt több mint 10 évben, érdemes megnézni a környező országokat, hogyan profitáltak az EU támogatásából

– tette hozzá az EP-képviselő.

Ezen túlmenően Orbánnak vissza kellene építenie azokat a rendszereket, amelyek garantálják, hogy minden egyes fillérnek utána lehessen nézni – szorgalmazta. Emellett átláthatóvá kell tenni a közbeszerzési rendszert, fel kell szabadítani a bíróságokat és a sajtót, abba kell hagyni a propaganda-média finanszírozását – mondta Dobrev Klára.

Hozzátette, hogy Orbánnak

ideje lenne a magyar emberek szemébe néznie,

és elmondania, hogy megértette, mekkora szükség van a kiszámíthatóságra.

A magyar emberek és vállalkozások ugyanis nem bíznak a magyar kormányban, de ez nem meglepő a közel 50 százalékos infláció mellett, hiszen így nehezen tervezhetik a jövőt – jegyezte meg az árnyék-miniszterelnök.

Miután átláthatóvá tette a költségvetést, valamint beszüntette a korrupciót, Orbánnak egy feladata lenne hátra – fogalmazott Dobrev, aki szerint egy nagy levegővétellel, közösen kellene összerakni a jövő gazdaságpolitikáját.

Megjegyezte: ezek a lépések garantálnák, hogy csökkenjenek az árak a boltokban. Kijelentette: ugyan több intézkedésre van szükség az infláció csökkentéséhez, – ezt a szakemberek jelezni is fogják–, de ez a 3 pont elengedhetetlen.

Dobrev Klára hangsúlyozta: az euróra azért van szükség, mert az euroövezethez való csatlakozás kiszámíthatóságot jelentene.

„Ez egy aszfaltozott, nem huppanóktól mentes út, de

mutatja, hogy merre kell mennünk és mit kell tennünk”

– fogalmazott az árnyék-miniszterelnök, aki megjegyezte, hogy már előrelépésnek számítana, ha választanának egy dátumot, amelyre kitűznék az euró bevezetésének időpontját.

(Demokratikus Koalíció/Facebook)

Valódi Hírek