Bősz Anett és Szaniszló Sándor: Családonként 150 ezer forintot vesz el a kormány a budapestiektől

Elfogadta a budapesti túlélőprogramot a Fővárosi Közgyűlés.

Bősz Anett főpolgármester-helyettes és Szaniszló Sándor, a DK fővárosi frakcióvezetője, 18. kerületi polgármester volt az ATV Egyenes beszéd szerdai vendége. A műsorban többek között arról volt szó, hogy hosszú vita után elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az úgynevezett budapesti túlélőprogramot, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy az államnak fizetendő szociális hozzájárulásnak csak egy részét fizetik ki, 25 milliárd forintot visszatartanak.

Arra a felvetésre, hogy a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazástól, Szaniszló Sándor úgy reagált: a főváros fejlesztésére egyszerűen nem szavazhatnak nemmel, hiszen a főváros is jogosan fordul rezsikompenzációért, amit ráadásul a kormány megígért Budapest számára.

„Egyszerűen nem vállalható egy magát komolyan vevő fővárosi képviselőnek – bármilyen pártnak is a tagja –, hogy egy ilyen csomagot elutasít, vagy legalábbis nemmel szavaz.

Kénytelenek voltak tartózkodni”

– mondta a politikus.

Azokra a kritikákra vonatkozóan, miszerint Karácsony Gergely főpolgármester azt hangoztatja, hogy semmiért sem felelős, Bősz Anett úgy reagált: jelenleg a kormány egy olyan modellt ajánl Budapestnek, hogy minden megtermelt budapesti 100 forintból, 98 forint elvész.

„Ilyenre Európa-szerte nincsen példa”

– jelentette ki Bősz Anett.

Szaniszló Sándor elmondta: 58 milliárd forint a szolidaritási adó, amely Tarlós István idejében minimális – néhány milliárd forint – volt összesen. Hozzátette: ezt az összeget úgy veszi el a kormány Budapesttől, hogy nem tudják, mire költik. Mint mondta, elméletben ezt az összeget a szegény vidéki településékre fordítanák, de – fogalmazott – „élő ember nem látott még erről táblázatot”.

„Egy dolog biztos: ez az összeg

családonként közel 150 ezer forintot jelent minden évben.

Mindenki el tudja képzelni, ez egy jelentős tétel”

– mutatott rá, hozzátéve, ebből a kormány 25 milliárdot vesz el, ez szerintük elfogadhatatlan.

A 270 milliárd forintról elmondta, ebben benne van az a sok egyéni támogatás is, amit elsősorban a fideszes kerületek kaptak meg.

Jelezte: csaknem

háromszor több pénzt kapnak azok a kerületek, amelyeket kormánypárti vezetők irányítanak.

Bősz Anett szerint azért nem igazságos a kormánypárti képviselők részéről a költségvetés bevételi oldaláról beszélni, mert a kormány olyan finanszírozási modellt ajánlott Budapestnek, amelyben mínusz 30 milliárd forint van kódolva évente.

Szaniszló Sándor hangsúlyozta: muszáj jogi útra terelni az ügyet, mert nincs még egy olyan település az országban, ahol sokkal többet fizetnek be, mint amennyi állami támogatást kapnak. Ez az alapja annak, hogy élni lehet a közigazgatási per eszközével – tette hozzá.

Videó:

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek