Mi lesz ebből? Hiába tiltakozott a kormány, az EU elindítja azt, amiről Orbánék hallani sem akartak

Nem tetszett nekik az ötlet.

Szombatig jelentkezhetnek az európai cégek az AggregateEU nevű digitális platformon az Európai Unió történetének első brüsszeli szervezésű vásárlási akciójára – írta a 444.hu kedden, a jelentkezés első napján.

Az ötlet még tavaly márciusban merült fel, amikor az orosz-ukrán háború miatt több tagállam is felhívta a figyelmet arra, hogy kifogyhatnak a földgázból Európában.

Az orosz import a szükségletek mintegy 40 százalékát fedte,

a forrás a konfliktus miatt bizonytalanná vált.

Sőt, Oroszország már 2021 nyarán elkezdte csökkenteni az EU-ba szállított földgáz mennyiségét, ezzel a lépésével pedig felverte az árakat, és egyben kizárta magát az európai piacról.

2023-ra az orosz gáz csupán 10 százalékát teszi ki az európai importnak, az LNG (cseppfolyósított földgáz – szerk.), a norvég vezetékes gáz, valamint a spórolás megoldotta a kiesett földgáz pótlását.

Bár a tárolók töltöttsége kielégítő, sőt akár a következő telet is kibírná, az EU mégis egy közös beszerzéssel borítékolná, hogy legyen elég földgáz a 2024-es évre is.

A kérdésen már egy éve dolgozik az Európai Tanács javaslatára az Európai Bizottság, ősszel már körvonalazódott a terv, de tudták, hogy csak 2023-ra valósul meg a minden tagállamot érintő beszerzés.

A magyar kormány mindvégig

határozottan ellenezte a közös vásárlást,

arra hivatkoztak, hogy az energetikai beszerzés nemzeti ügy, valamint elhangzott, hogy Brüsszel terve veszélybe sodorná az orosz-magyar szerződést.

A tagállamok vezetői végül úgy döntöttek, hogy lesz közös gázvásárlás, de abban nem kell mindenkinek kell részt venni. A tervet pár nappal később mutatták be az energetikai minisztereknek, amelynek kapcsán Magyarország, Szijjártó Péter képviseletében élesen tiltakozott, mondván:

a bizottság túllépte a hatáskörét, semmibe vette a magyar miniszterelnök döntését,

és mégis kötelező részvételt írna elő.

Decemberben született végső döntés, amely szerint minden országból kötelező jelentkezni, de nem kell ténylegesen gázt vásárolni.

A jelentkezés elkezdődött, a rendszer összesíti az igényeket, vásárlói csomagokba rendezi őket a szállítási, tárolási, valamint egyéb logisztikai lehetőségek figyelembe vételével. Ezután 3 napig jelentkezhetnek az eladók, majd a 2 felet összekötik, akik már egymás között szerződnek a földgázra.

A kormány bánatára azonban

van egy minimum mennyiség,

amelyre minden tagállamból kell jelentkezni. Magyarország esetében ez körülbelül 500 millió köbméter gázt jelent. A bejelentkezett mennyiségért azonban nem kötelező fizetni: ha a jelentkező úgy dönt, hogy nem fogadja el az eladó ajánlatát, akkor nem történik semmi.

A rendszerből az orosz érdekeltségű cégek ki vannak zárva, sőt még az orosz tulajdonban lévő, de az Unióban bejegyzett vállalatok sem vehetnek részt az üzletben.

Valódi Hírek