Ez fájni fog Pintéréknek: Döbbenetes adatok érkeztek az állami intézménytől magyar egészségügy állapotáról

Hatalmas különbségek vannak országszerte.

Tavaly 789 orvos kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez

– közölte Páva Hanna a Magyar Kórházszövetség XXXV. kongresszusán, Tapolcán.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánerőforrás-fejlesztési Igazgatóságának vezetője szerint az elmúlt 5 éveben emelkedett a fiatal, 25-39 év közötti orvosok száma, de ez nem jelenti azt, hogy mindenhol van elég szakember.

A 40 év feletti orvosok száma csökkent, 2022-ben több mint 200 fővel kevesebb ilyen korú szakember szerepelt az alapnyilvántartásban, mint 5 évvel korábban.

A legnagoybb növekedés a 35-39 éves korosztályban történt, 6 éve még csak 2904 fő szerepelt az adatbázisban, a szám azonban 3830-ra emelkedett a tavalyi évre.

A régiónként és kórházanként, az elosztásban óriási különbségek vannak – tette hozzá az igazgató, ugyanis az intézmények harmada foglalkoztatja a kórházi orvosok és szakorvosok 81 százalékát, a munkaerő az országos intézetekben, egyes megyei kórházakban és klinikai központokban összpontosul

Az orvosok migrációs tendenciája egyelőre változatlan, a külföldi munkavégzéshez hatósági bizonyítványt igénylő orvosok száma 2012-ben volt a csúcson, akkor 1106 fő nyújtott be kérelmet a dokumentum iránt.

Az ápolói létszám összességében csökkent a vizsgált időszakban,

sőt a szakképzetlen ápolókat több intézményben és nagyobb arányban foglalkoztatják több műszakban,

betegágy mellett a 2019-es adatokhoz képest.

Azonban 4 éve 7 intézmény alkalmazott szakképzetlen ápolókat, ez a szám 2023 januárjára 3-ra csökkent.

Az ápolói hivatás megítélése rossz eredményeket hozott,

az országos átlag 2,9 lett az 1-től 5-ig terjedő skálán.

A legjobb eredmények Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg, amíg a legrosszabbak, Pest és Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

A kutatások és becslések alapján

körülbelül 20-25 ezer ápoló hiányzik a hazai egészségügyből.

Bugarszki Miklós, Albert Schweitzer Kórház-Rendelőintézet ápolási igazgatója szerint ez a rendszer stabilitásából is ered.

Meglátása szerint az átvezénylések, a szakmapolitikai intézkedések, a Covid-időszak járványügyi rendelkezései sokakat tereltek a felmondás útjára.

A dolgozóhiány azonban túlterheltséget, fáradtságot, kiégést okoz az intézményekben, így romlik az ápolás minősége, növekszik a nemkívánatos események száma. Ez betegbiztonsági és gazdasági kockázatot is jelent, valamint az ápolási napok számának növekedése a költségek emelkedését okozza – összegezte a helyzetet a Burgarszki Miklós.

(medicalonline.hu nyomán)

Valódi Hírek