Szijjártó kikelt magából: Iszonyúan ideges lett fél Európára, amiért ezt akarják

Több témát is érintett.

A tagállamok döntő többsége még több pénzért, még gyorsabban, még több fegyvert szállítana Ukrajnának – fogalmazott a háborús hangulatról Szijjártó Péter hétfőn Luxemburgban, a Külügyminiszteri Tanács ülésének szünetében.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondása szerint az ülés ismét „önhibáztatással” kezdődött, többen úgy vélték, hogy az EU még mindig nem tett eleget Ukrajna támogatásáért.

„Ez a háborús hangulat itt magában foglalja azt is, hogy a békepártiak, a béke mellett szót emelők továbbra is súlyos politikai és verbális támadások alatt állnak, legyen szó itt jelen lévő, vagy éppen itt nem jelen lévő országokról, amelyek folyamatosan a béke mellett érvelnek”

– fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter érintette az ukrán gabonaexport témáját is, emlékeztetve, hogy a kormány beleegyezett az úgynevezett szolidaritási útvonalak kialakításába a globális élelmezési válság enyhítése érdekében, viszont a valóság másként alakult.

„Az Ukrajnából szállított gabona és élelmiszeripari termékek nagy többsége megállt Közép-Európában, megállt az Ukrajnával szomszédos országokban, és nyilvánvaló, hogy nem ez volt a megállapodás”

– mondta a politikus.

„Az Európai Bizottságnak kutya kötelessége lenne, illetve lett volna ezt a helyzetet azonnal kijavítani, s világossá tenni, hogy az Európai Unió és Ukrajna közti megállapodás a tranzitszállításokra vonatkozik”

– tette hozzá.

Szijjártó szerint az EU komolyan elhatározta, hogy

az orosz nukleáris szektort is szankciók alá vonják,

véleménye szerint ennek Magyarország fizetné meg az árát az energiaellátás tekintetében.

Példaként említette, hogy Magyarország két irányból tud kőolajat vásárolni, Horvátországon és Ukrajnán keresztül. Mindkét útvonalon jelentősen megemelték a tranzitdíjakat, előbbi esetében

a piaci átlag ötszörösét kérik a szállításért, utóbbi esetében pedig a korábbi háromszorosára nőtt a költség.

Elmondása szerint Magyarországnak a következő évtized elejére 2400 megawattnyi újabb energiaforrásra van szüksége, amit környezetbarát módon, olcsón kizárólag nukleáris reaktorokkal lehet biztosítani.

Szijjártó továbbá beszámolt arról, hogy Magyarország – a kulcsfontosságú nemzeti érdekeit védve – nem fog beleegyezni semmilyen nukleáris szankcióba, még kisebb léptékű korlátozásokba sem, ugyanis ez olyan helyzetet teremtene, amelyet egyesek kihasználnának.

A külügyminiszter további információkat is megosztott a szudáni helyzetről.

Beszámolója szerint

újabb magyar állampolgárt sikerült kimenekíteni a térségből,

házastársával már biztonságban vannak Etiópiában.

Ugyanakkor elmondta, hogy az előző éjszaka közepe óta nem sikerült kapcsolatba lépni a Kartúmban tartózkodó további öt magyarral az internet- és telefonszolgáltatás összeomlása miatt, de amennyiben lesznek fejlemények, a tárca azonnal tájékoztatást ad a fejleményekről.

Szijjártó videója alább megtekinthető:

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek