Nincs vége: Orbánék nagyon ráfaragtak; az EP-képviselők a legszigorúbb tervet lengették be a magyar törvényjavaslat miatt

A miniszterelnök ennek nem fog örülni.

Az Európai Parlament képviselői váratlan kéréssel fordultak az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyenhez.

Az a kérésük, hogy ne fizessen az Európai Unió Orbán Viktoréknak, ha a pedagógusi státusztörvény és a panasztörvény jelenlegi formájában lép életbe – írta a népszava.hu hétfőn.

Az EP 5 meghatározó politikai csoportjának – kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldek, szélsőbaloldaliak – vezetői „mélységesen aggódnak” a magyar jogalkotási fejlemények miatt.

Meglátásuk szerint a pedagógusok jogállásról szóló tervezet, valamint a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvény hatályba lépése a jogállamiság, az alapvető jogok, valamint a demokrácia további romlásához vezetne.

A státusztörvény körülbelül 100 ezer pedagógus életét borítaná fel, valamint a gyermekek minőségi oktatáshoz való hozzáférését rontaná.

A panaszkönyvként elhíresült, közérdekű bejelentők védelméről szóló jogszabály pedig komoly veszélyt jelentene az LMBTQI-emberek jogaira és véleménynyilvánítási szabadságára – összegezték a levélben, amelyet a Zöldek politikai csoportja kezdeményezett.

A frakcióvezetők szerint ha a magyar Országgyűlés elfogadja ezeket a törvényeket, akkor

Magyarország szembemenne azokkal a vállalásokkal,

amelyeket az 5,8 milliárd eurós helyreállítási támogatáshoz és a 22 milliárdos felzárkóztatási alaphoz való hozzájutás érdekében tett.

A levélben kérik a bizottságot, hogy

minden rendelkezésre álló eszközt vessenek be,

hogy megvizsgálják, a közérdekű bejelentőkről szóló uniós irányelv magyarországi átültetése megfelel-e az EU Alapjogi Chartájában foglaltaknak.

Valódi Hírek