Mi történt? Váratlanul lemondott Orbán egyik legnagyobb szövetségese

Maga jelentette be.

Aleksandar Vucsics szerb államfő a Prva tv műsorában jelentette be, hogy lemond a pártelnöki tisztségéről, így a Szerb Haladó Párt új vezetőt választ – írta az Index. Vucsics, – aki továbbra is a párt tagja marad – azt is közölte, hogy június végén megalakul a Népi Mozgalom az Államért elnevezésű politikai tömörülés, ami állítása szerint nem az SZHP ellenfele lesz, hiszen – fogalmazott – „az SZHP a szerb nép kóruspártja”.

„Azért szeretném, ha megalakulna a mozgalom, mert az a haladó párthoz képest szélesebb kiterjedésű lenne. Természetesen bízom abban, hogy az SZHP is csatlakozik majd a mozgalomhoz, ám azokra is számítunk, akik eddig nem voltak tagjai pártunknak, vagy egyéb politikai tömörülésnek, valamint egyéb politikai pártokra, illetve azok tagjaira”

– mondta a szerb államfő.

Koszovó északi térségében vasárnap tartják a helyhatósági választásokat, amiről Vucsics elmondta: úgy látja, hogy április 23-a „szörnyű” nap lesz a demokráciára nézve. Úgy véli, aznap mindenki láthatja majd „Európa és a világ szégyenét”.

„Szégyenteljes, amit a Kvint-államok tesznek. Vasárnap a négyből három helyi önkormányzatban egyetlen szerb jelölt sem lesz, míg egyben mintha nem is lenne, csak albán jelöltek vesznek részt. Ezekben a községekben az albán nemzetiségű polgárok részaránya 1-2, vagy legfeljebb 3 százalék, vagyis feltehetőleg a részvételi arány is ekkora lesz.

Vajon ezek a választások legitimek lesznek? Szégyelljék magukat! Еnnél aljasabbak nem is lehettek volna. Mindezt azért teszik, hogy május 2-án, amikor Brüsszelben a szerb fél bemutatja a szerb községek közössége statútumának tervezetét, Albin Kurti azt mondhassa, hogy rendben, ám az északi térségben nincsen szerb község, amelyik csatlakozhatna a közösséghez”

– hőbörgött Orbán Viktor szövetségese.

Beszámoltunk róla, hogy Orbán ismét Szerbiába látogatott, ahova többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is elkísérte. Orbánék pedig arról tárgyaltak, hogy „új szintre emelik a hadiipari együttműködést Szerbiával”. A kormányfő egy hadi bemutatót is megtekintett.

Orbán legutóbb négy hete járt Szerbiában, akkor a megbeszélés témái között szerepelt Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációja, a megállíthatatlanul fejlődő magyar–szerb kétoldalú kapcsolatok, valamint az orosz–ukrán háborút érintve „a tűzszünet és a béketárgyalások” kérdése.

Kapcsolódó:

Rendkívüli bejelentést tett a haderőfejlesztésről Orbán Szerbiában

 

Valódi Hírek