Mit titkol Varga Judit? Schadl Györgyről kérdezték, de azonnal hárított az államtitkára

Négy kérdést is feltettek az igazságügyi miniszternek, de nem válaszolt.

Arról kérdezte Varga Juditot az LMP-s Keresztes László Lóránt, hogy találkozott-e korábban Schadl Györggyel, a végrehajtói kar letartóztatásban lévő vezetőjével.

Keresztes László Lóránt az írta, a Völner–Schadl-üggyel kapcsolatban nyilvánosságra került tanúvallomások, lehallgatott beszélgetések egyikén maga Schadl beszélt arról Lukács Tamásnak, a végrehajtói kar alelnökének, hogy találkozott, és megbeszélést folytatott Varga Judittal, akitől ezért arra várt választ,

Schadl György pontosan milyen témában kérte tőle a találkozót.

Varga helyett most is államtitkára, Répássy Róbert válaszolt, aki jelezte, a kérdésben hivatkozott bizonyítékok értékelése nem tartozik a kormány hatáskörébe, a bizonyítékokat a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság értékeli.

Az LMP-s politikus arról is érdeklődött, mi Varga Judit véleménye arról, hogy a kormánypárti képviselők továbbra is akadályozzák Schadl György leváltását a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) éléről, annak ellenére, hogy egyértelmű, elnöki feladatait nem tudja ellátni.

Bár Varga Judit álláspontja nem ismert az ügyben, de Répássy Róbert ismét azt állította, ehhez a kormánynak semmi köze, az pedig magától értetődő, hogy a végrehajtó hatalom tudomásul veszi a kormánypárti képviselők döntését a Törvényalkotási Bizottságban.

Keresztes László Lóránt az alábbi kérdéseket is feltette:

  • „Hol, ki előtt tesznek esküt a kinevezett végrehajtók, hiszen törvényi követelmény, hogy az MBVK elnöke előtt tegyék le esküjüket?”
  • „Ha nem Schadl György előtt teszik le az esküt a kinevezett végrehajtók, törvényesen működnek-e?”

Keresztes László Lóránt ezt a kérdést külön feltette Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát irányító miniszternek is. Répássy államtitkár válaszában terjedelmesen írt a hatályos jogszabályokról, amelyek alapján arra következtetett, hogy a kormánynak ezzel nincs semmi dolga, hiszen a végrehajtási szervezet felügyeletét immár a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek