Ujhelyi István kiteregette, amit az Orbán-kormány eddig elhallgatott az EU-s pénzekről

Nocsak!

Ugyan rendelkezésre állnak a magyar agrárvállalkozások fejlesztésére szánt uniós források, a kormány mégsem írt ki 2021-2027-es támogatási ciklusra vonatkozó pályázatot már jó ideje – jelentette ki Ujhelyi István szerdán, a strasbourgi online sajtótájékoztatóján.

Az Európai Parlament képviselője szerint ennek oka, hogy a Fidesz-kormány politikája miatt

óriási a költségvetési hiány,

ezért nem tudják, illetve nem akarják biztosítani a szükséges társfinanszírozást az uniós pályázatokhoz.

Ebben nem Brüsszel a hibás – hangsúlyozta Ujhelyi, a kormány egyszerűen spórolásból tartja vissza a fejlesztési programot.

„Ne az Európai Unióra mutogassanak!” – tette hozzá.

Az Esély Közösség alapítója a sajtótájékoztatón megosztotta, hogy a közös agrárpolitikai programból minden hétéves költségvetésben óriási pénzek érkeznek Magyarországra is, ebből fizetik az agrárberuházások és fejlesztések költségeit, valamint a területalapú támogatásokat.

Ujhelyi szerint az utóbbi ki is fizeti a magyar kormányt, előbbiek pályázatait azonban hónapok óta nem írják ki, ez pedig

fájdalmasan hiányzik” az agrárszektorból.

Elmondta, hogy számos gazdától kapott megkeresést és panaszt a pályázati kiírások hiánya miatt.

A politikus hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság illetékeseitől megerősítést kapott azzal kapcsolatban, hogy a hivatkozott agrárpolitikai pályázatok kiírásának, a programok elindításának és a számlák befogadásának nincs semmilyen egyéb brüsszeli feltétele, a pénzeket a jogállamisági vita miatti befagyasztások sem érintik.

„A kormány hazugságokkal nem tudja a magyar agrárium jövőjét biztosítani. Ha szükséges,

magyar EP-képviselőként kész vagyok közvetíteni

az ágazat munkaadói, a kormány és az Európai Bizottság között, hogy mielőbb forráshoz juthassanak az érintettek”

– fogalmazott Ujhelyi.

Hozzátette:

Szerdán írásbeli kérdéssel fordul mind a magyar kormány, mind az Európai Bizottság területért felelős vezetőjéhez, hogy egyértelműen kiderüljön,

miért nem indultak meg a 2021-2027-es időszakra vonatkozó pályázati kiírások.

Ujhelyi rámutatott, hogy az Európai Unió még tavaly novemberben fogadta el a fideszes szaktárca közel 3400 milliárd forint értékű stratégiai tervét, ennek lehívását azonban az Orbán-kormány egyelőre láthatóan nem segíti, sőt, inkább blokkolja.

(István Ujhelyi/Facebook)

Valódi Hírek