Szijjártó bejelentette az örömhírt: Megkapták a garanciákat, végre megvan a döntés

Nem, nem az EU-s pénzekkel kapcsolatban.

Magyarország is aláírja az Európai Uniót és a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő csoport közötti megállapodást, amelynek 3 pillére érinti a gazdasági együttműködést, a migráció kérdését, és egyéb ügyeket, például a sze*uális jogokat – jelentette be Szijjártó Péter szerdán Mauritiuson, ahol közös sajtótájékoztatót tartott helyi kollegájával, Alan Ganoóval.

A kormány mindaddig nem engedélyezte a poszt-cotonoui-i megállapodás aláírását,

amíg meg nem kapta a szükséges garanciákat,

és ez az utóbbi hetek tárgyalásai során sikerült bezsebelniük – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

„Magyarország egyértelműen egyetért azzal, hogy a gazdasági együttműködést szorosabbra vonják, ez mindkét fél számára előnyös lenne, különösképpen napjainkban, amikor

a világ ismét a blokkosodás irányába halad”

– fogalmazott a tárcavezető, de hozzátette, hogy a migráció és a sze*uális jogok terén voltak kételyeik, de végül nemzeti hatáskörben maradnak az említett kérdések.

A kormány szerint a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, mert a jelenség komoly biztonsági kockázat az EU számára.

„Soha nem adjuk fel azon szuverén jogunkat, hogy

mi döntsük el, kit engedünk be az országba”

– fogalmazott Szijjártó.

A tárcavezető elmondta, hogy a kormány elutasítja az „agresszív LMBTQ-propagandát” (?), valamint nem ismer kompromisszumot a gyermekvédelem terén.

Megállapodás született arról is, hogy a dokumentum egy úgynevezett

negatív listát is tartalmazni fog

azokról a kérdésekről, amelyekben nem sérül a nemzeti hatáskör, és ilyen lesz például a munkaerőpiacot és a társadalmi integrációt érintő szabályozás is.

Ez azt jelenti, hogy a tagállamokon fog múlni, hány bevándorlót engednek be a munkaerőpiacukra, és milyen mértékben integrálják őket a társadalomba – összegezte a külgazdasági és külügyminiszter.

Közölte: Jutta Urpilainen illetékes uniós biztos írásos nyilatkozatot tett, amely szerint az egyezményben található, sze*uális jogokra vonatkozó utalások semmi jogi kötelezettséget nem rónak a tagállamokra.

Sőt, csatolni fognak egy nyilatkozatot is a megállapodáshoz, amely világossá teszi, a kormány „gyermekvédelmi” álláspontját.

A miniszter végül arra is kitért, hogy kétoldalú ügyekről is tárgyaltak, például Mauritiusra is kiterjesztik a felsőoktatási együttműködést, így

a kelet-afrikai szigetország évente 15 hallgatót küldhet

ezentúl ösztöndíjjal a magyar egyetemekre.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek