Itt a kormány újabb terve: Orbán emberei lecsapnak, most a falvak vannak soron

Újabb területetet véreztetnek ki.

Nem felel meg a valóságnak Gulyás Gergely kancelláriaminiszter legutóbbi kormányinfón tett kijelentése, miszerint földadót „eddig nem vetett ki senki”. Sőt, tucatnyi olyan település is akad, ahol fideszes polgármester irányítása alatt levő önkormányzat vezette be a földadót – írta a Menedzsment Fórum. Jelezték, tizenhárom kormánypárti polgármestert is találtak, aki már vetett ki helyi gazdákra földadót.

A Magyar Államkincstár (MÁK) adatai alapján – emlékeztettek – közel száz magyarországi település él azzal az Orbán-kormány adta lehetőséggel, hogy települési adót szedjenek olyan adótárgyak után, amelyre más adó hatálya nem terjed ki. A Világgazdaság már 2017-ben írt arról, hogy a termőföldek után 56 önkormányzat jutott bevételhez.

Ha az Orbán-kormány politikai bosszúból eltörli ezt az önkormányzati forrást, úgy

a legkisebb, függetlenek által vezetett települések lehetnek a legnagyobb veszélyben.

A földadó – főleg a kisebb települések életében – kiemelt szerepet tölt be az önkormányzat gazdálkodásában, a helyi iparűzési adó és a kommunális adó után a legtöbb bevétel innen származik. Ezt az összeget az adott település bármire felhasználhatja – ugyanis a központi költségvetéstől kapott normatív támogatásokkal ellentétben „nincs felcímkézve” –, így akár szociális célokra is.

Felidézték, hogy a közteher elleni hangulatkeltés még tavaly kezdődött el, amikor a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely is úgy döntött, bevezeti a földadót. A Nemzeti Agrárkamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) petíciót is indított az adónem ellen, amit 120 ezren – köztük Nagy István agrárminiszter, valamint Lázár János, a Hódmezővásárhelyet is magába foglaló választókerület országgyűlési képviselője – támogattak is.

Azonban mindennek ellentmond, és kétségbe vonja a petíció hitelességét, hogy idén 44 millió forint bevételre számít a földadóból a Hajdúnánást a Fidesz színeiben 2010 óta irányító NAK-alelnök, Szólláth Tibor is – írták.

A kormányzat ugyan azt állítja, „elkezdett dolgozni” azon, hogy eltöröljék a földadót, mégis 55 olyan település biztosan van Magyarországon, ahol az önkormányzat költségvetési rendeletéből kiderül:

biztosan számítanak bevételre mezőgazdasági terület megadóztatásából.

Valódi Hírek