Videóval: Gulyás Gergely a Bayer-showban jött rá arra, amit korábban soha nem tudott

Terítékre került az amerikai nagykövet vacsorameghívása.

„Az anatómiának az a tétele, hogy gerinc nélkül nem lehet élni, ezt Gyöngyösi Márton önmagában cáfolja”

– fogalmazott Gulyás Gergely a Bayer-show vasárnapi adásában a Hír TV-n.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter többek között kifejtette a véleményét arról, hogy David Pressman amerikai nagykövet széderestjén (pészah, azaz rend estéje, amikor az egyiptomi szabadulásra emlékeznek meg a zsidó vallás követői – szerk.) részt vett Gyöngyösi Márton is.

Gyöngyösi meghívása azért került terítékre, mert a politikus 2012-ben a Jobbik képviselőjeként antiszemita beszédet tartott a Parlamentben.

„A magyar zsidó közélet számtalan fontos szereplője volt jelen, akik saját elmondásuk szerint a helyszínen szembesültek azzal, hogy az, aki őket össze akarta írni és aki ellen

néhány évvel ezelőtt még bal- és jobboldal együtt tüntetett,

mára az Amerikai Nagykövetség megbecsült, szeretett vendégévé vált”

– összegezte a történteket Gulyás Gergely.

Bayer Zsolt egy súlyosabb történelmi hasonlatot hozott, szerinte ugyanis Gyöngyösi meghívása olyan volt, mintha az 1930-as évek elején a berlini amerikai nagykövet a széderestjére meghívta volna a berlini zsidóság vezetőjét és Adolf Hitlert.

Gulyás szerint az egész történetet úgy lehetne a legegyszerűbben rövidre zárni, hogy az amerikai nagykövet bocsánatot kér. Meglátása szerint ez a lépés a nagykövet kezdeményezőkészségéből fakadt, amely túlnyúlt a washingtoni diplomácia keretein.

A tárcavezető állítása szerint a magyar kormánynak nem célja rosszban lenni az Egyesült Államokkal, így a nagykövettel sem, sőt a NATO-ban szövetségesek,

baráti országok, így baráti kapcsolatra is törekednek.

A szövetségtől függetlenül azonban a magyar és az amerikai érdekek nem fognak minden esetben egybeesni – tette hozzá a politikus.

Ahogy írtuk, múlt hét szerdán David Pressman ismertette az Egyesült Államok legújabb szankciós listáját, amelyre a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank, ismertebb nevét az „orosz kémbank” vezetői is felkerültek.

Ezt követően Orbán Viktor bejelentette, hogy Magyarország, mint az utolsó uniós tagállam a bank részvényesei között, hivatalosan elhagyja az NBB-t, mert az amerikai szankciók után értelmetlenné vált a magyar jelenlét a pénzügyi intézményben.

(Hír Tv/YouTube)