Szijjártó Péter majdnem hanyatt esett örömében, amikor megállapodott Sierra Leonéval

Előtte még egy magyar külügyminiszter sem utazott ide.

Európának erősítenie kell a gazdasági együttműködését Afrikával, erre napjaink nehézségei közepette különösen nagy szükség van, már csak azért is, mert minél fejlettebbek a szomszédos földrész országai,

annál kevesebb migráns indul útnak

– közölte Szijjártó Péter pénteken Sierra Leonéban, ahol Edward H. Sandy kereskedelmi miniszterrel és David J. Francis külügyminiszterrel tárgyalt.

A külgazdasági és külügyminiszter a freetowni kétoldalú üzleti fórumon vett részt vállalati és akadémiai vezetőkből álló kíséretével. Diplomáciatörténeti esemény volt a látogatás, hiszen most járt először magyar külügyminiszter a nyugat-afrikai országban.

Szijjártó méltatta Sierra Leone közelmúltbeli fejlődését, állítása szerint ha az ország állampolgára lenne, akkor egyértelműen a jelenlegi elnökre szavazna, de mivel nem az, így

semmit nem számít, hogy ő mit mond.

Hozzátette:

„hazánknak kis országként, sajnos, túl sok

tapasztalata van azzal, hogy külföldiek véleményt mondanak a belügyeinkről.”

A tárcavezető beszédében érintette az utóbbi néhány év rendkívüli nehézségeit, a koronavírus-világjárvány és az ukrajnai háború jelentette kihívásokat, így a gazdasági és élelmiszerellátási válságot, az egekbe szökő inflációt is.

Elmondása szerint a fegyveres konfliktus szomszédságában a negatív hatások súlyosak és közvetlenek, de itt, több mint 5 ezer kilométerre is hasonlóak, ugyanis bár regionális háborúról van szó, a következmények globálisak.

Szijjártó állítása szerint Magyarországnak érdekében áll az afrikai államok stabilitásának és gazdasági fejlődésének támogatása. Elmondása szerint

ez részben önös érdek is,

hiszen minél stabilabbak és fejlettebbek ezek a térségek, annál kevesebb illegális bevándorló indul útnak Európa felé.

Másrészről viszont kölcsönös érdek, hiszen az érintett országok számára sem kedvező, ha elveszítik tehetséges fiataljaikat – tette hozzá.

Ezért is fontos az európai-afrikai gazdasági együttműködés javítása, amelynek kiváló példája a Magyarország és Sierra Leone közötti, kölcsönösen előnyös és kölcsönös tiszteletre alapozott kapcsolat – fogalmazott.

Elmondása szerint nemrég kétoldalú gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá, amelynek nyomán hamarosan össze is ülhet a gazdasági vegyes bizottság, illetve a stabil jogi alapok megteremtése érdekében tárgyalás kezdődött egy beruházásvédelmi szerződésről.

Szijjártó reméli, hogy mielőbb sikerül tető alá hozni a tervezett vízgazdálkodási megállapodást, és rámutatott, hogy az őt kísérő 11 vállalati vezető közül 3 is ezt a területet képviseli, amely a nemzetközileg legversenyképesebb magyar ágazat.

A nap folyamán várhatólag sikerül lezárni a tárgyalásokat egy Sierra Leone-i víztisztító telep építéséről és több más projektről – összegezte a tárcavezető, majd hozzátette:

együttműködés jöhet létre a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, az egészségügyi és az információtechnológiai szektor, illetve az építőipar területén is.

Érintette a felsőoktatási együttműködést is, közölte, hogy

évente 50 sierra leone-i diák tanulhat ösztöndíjjal magyarországi egyetemeken,

és az érdeklődést mutatja, hogy idén 190-en jelentkeztek a programra.

(MTI/Szijjártó Péter/Facebook)

Valódi Hírek