Óriási zűr: Titkos katonai iratok jelentek meg a közösségi oldalakon az USA-ban

Már vizsgálják az ügyet.

Őrizetbe vettek egy férfit a minősített katonai iratok kiszivárogtatásával kapcsolatban csütörtökön Massachusetts államban – jelentette be hivatalosan az amerikai igazságügyi miniszter.

Merrick Garland elmondása szerint egy 21 éves férfiról, Jack Teixeráról van szó, aki az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának légierejénél dolgozott.

A férfi első meghallgatását egy kerületi bíróságon tartják, de a nyomozás még folyamatban van, ezért több részletet nem hoztak nyilvánosságra.

Csütörtökön a sajtóban az jelent meg, hogy a gyanúsított egy zárt, Thug Shaker Central nevű internetes csoport tagja. A minősített iratok

elsőként egy főként internetes játékokra használt oldalon jelentek meg,

ahonnan szélesebb körben elérhetővé váltak és kikerültek nagy közösségi oldalakra.

Korábban kormányzati forrásokra hivatkozva a sajtó arról írt, hogy a gyanúsított a Nemzeti Gárda massachusettsi légibázisának hírszerző egységében dolgozott, és

hozzáférése volt a katonai hírszerzési rendszerekhez.

A letartóztatásról felvétel is készült, a videó szerint rendőrautókkal és páncélozott járművel közelítették meg a gyanúsított tartózkodási helyét, majd egy közeli rendőrségi börtönbe vitték.

Ezzel egy időben a Védelmi Minisztérium (Pentagon) szóvivője sajtótájékoztatóján annyit közölt, hogy

szándékos bűncselekményről van szó.

Pat Ryder hozzátette, hogy nyilvánvalóan megsértették az érvényben lévő, a minősített iratok kezelésére vonatkozó szigorú előírásokat. Beszámolt arról is, hogy a Pentagon felülvizsgálja azok körét, akik hozzáférhetnek a minősített iratokhoz.

„Mindig minden helyzetből tanulunk”

– tette hozzá.

(MTI)

Valódi Hírek