Bodnár Zoltán lerántotta a leplet az Orbánék által Magyarországra költöztetett orosz kémbankról (+videó)

108 millió eurós veszteséggel szállhat ki az Orbán-kormány.

Bodnár Zoltán, a DK árnyék-pénzügyminisztere, az MNB korábbi alelnöke volt az ATV Egyenes Beszéd című műsornának csütörtöki vendége. A szakembert eredetileg arról kérdezték volna, hogy mikor várható az EU-rekorder magyar infláció érezhető csökkenése, azonban az eredeti témát felülírták a napokban történt események.

David Pressman amerikai nagykövet szerdán bejelentette, hogy az Egyesült Államok szankciós listára tette a Nemzetközi Beruházási Bankot, illetve annak három vezetőjét, köztük Laszlóczki Imrét, a bank magyar alelnökét. Ezt követően pedig a magyar kormány közölte, Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból.

„Az árnyékkormány már régóta követeli az Orbán-kormánytól, hogy Magyarország lépjen ki ebből a pénzintézetből, semmi értelme nincs annak, hogy benne vagyunk, nemzetgazdasági haszna ennek semmi nincs”

– jelentette ki az ügyre reagálva Bodnár Zoltán, aki hozzátette: úgy tűnik az Egyesült Államok üzenetét már megértette az Orbán-kormány.

Bodnár jelezte: a kormány megint bohócot csinál magából, hiszen a kommunikáció az, hogy „áttekintették a bank pénzügyi helyzetét, és úgy értékelték, hogy ebben nincs perspektíva, ezért kilépnek a bankból”.

Arra a felvetésre, hogy akkor miért érte meg Magyarországnak, hogy a bank tagja legyen, a gazdasági szakember elmondta: „az a válasz, hogy nem érte meg”. Hozzátette: a kormányzati közlésekből egyetlen mondat, egyetlen fordulat sem igaz.

„Ennek a pénzintézetnek semmilyen szerepe nincs a közép-európai gazdaság fejlesztésében – vagy akár a tagországok fejlesztésében –, ez egy ENSZ-regiszterben szereplő nemzetközi fejlesztési intézmény, minimális tőkével, szabad szemmel nem látható ebben a kategóriában,

egészen egyszerűen olyan, mintha nem is lenne”

– mutatott rá a politikus, aki a magyar részesedésről elmondta, hogy az hozzávetőlegesen 108 millió euró körül van, ehhez képest a magyar cégeknek nyújtott hitelállomány most 66 millió euró, tehát kevesebb hitelt helyez ki ez a pénzintézet magyar ügyfeleknek, mint amennyit egyáltalán a magyar költségvetés ebbe beletett.

Szijjártó Péter korábbi kijelentéseiről, miszerint ez a bank „fontos szerepet tölt be a magyarországi cégek finanszírozásában„, elmondta:

„Amit a Szijjártó mond, az egy mezítlábas hazugság.”

Bodnár Zoltán hozzátette: ez a bank a magyar szereplők közül hitelezte a Molt, a gázkereskedő MET nevű céget, a 4iG egyik érdekeltségét, vagyis csupa olyan intézményt, amelynek„erre a fajta forrásra az égvilágon semmi szüksége nincs”.

Bodnár hangsúlyozta: mindennek az volt a jelentősége, hogy a bank székhelyét Budapestre helyezték, amivel sokkal szélesebb körű diplomáciai mentességet biztosítottak a bank alkalmazottainak, valamint a bank által meghívott „vendégeknek”.

„Ezért is hívják kémbanknak. Bárki bejöhetett ide diplomáciai mentességet élvezve, Oroszországból is, és utána az egész Európai Unióban szabadon közlekedhetett”

– hívta fel a figyelmet, hozzátéve, a magyar kormánynak fel kell mondania a székhely-megállapodást, valamint ki kell szállnia a bankból. Közölte, ezt 108 millió eurós veszteséggel teheti meg a magyar kormány.

A friss adatokkal kapcsolatban, miszerint 25,4-ről 25,2 százalékra „csökkent” az infláció, elmondta: ez a mértékű csökkenés azt jelzi, hogy statisztikai hibahatáron belül van a változás,

nem csökken az infláció.

„Az előző hónaphoz mérten, ez 7 ezreléknyi változást jelent”

– mondta.

A szakember szerint ennél fontosabb adat a maginfláció, amely a hatósági áras termékeket nem tartalmazza, tehát ez az adat növekszik. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentésére, miszerint „működik az infláció elleni vakcina”, úgy reagált: „hát baromira nem működik az infláció elleni vakcina, mert az infláció nem csökken”.

„A kormány az égvilágon semmilyen intézkedést nem hozott, ami inflációellenes lenne”

– hangsúlyozta, majd rámutatott: az eurozónában mért infláció márciusban 6,9 százalék, ehhez képest a magyar infláció ennek közel a négyszerese, 25,2 százalék volt.

Videó:

Valódi Hírek